Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Painopisteitä

Viisaammat ja vanhemmat valtionaiset ja -miehet ovat valistaneet minua, että eduskuntatyössä on syytä valita joitakin painopisteitä ja tavoitteita joita aikoo viedä eteenpäin. Ei kuulemma kannata häslätä kaikilla rintamilla.

Olen tuoreena edustajana kuitenkin aikamoisissa elmo-tunnelmissa, ja "valtiopäivätoimien" rajaaminen vain joihinkin teemoihin tuntuu melko huonolta idealta. Mutta ehkä maailmanranta vielä opettaa hiljaa kulkemaan...

Mutta on tietenkin olemassa asioita, jotka minulle erityisen tärkeitä ja läheisiä ja joihin ainakin haluan olla vaikuttamassa.

Selkeä ykkösjuttu on ympäristön- ja luonnonsuojelu - maailman pelastaminen.

Ilmastopolitiikka on pallonlaajuisesti kenties keskeisin tehtävä, vaikka ympäristön pilaantuminen ja luonnon monimuotoisuuden voimakas hupeneminen ovat myös äärimmäisen vakavia kysymyksiä. Viime mainitut ovat sitä paitsi vaarassa jäädä liian vähälle huomiolle nykyisen ilmasto-hypen aikana.

Hieman toisessa sarjassa painiva tavoite on työttömyyden ja etenkin nuorisotyöttömyyden nujertaminen. Tässä tarvitaan vahvaa otetta ja uudenlaisia konsteja: perustulon avulla tukijärjestelmä voitaisiin virittää nykyistä kannustavammaksi, ja kaikkien, myös vajaakuntoisten, työpanos saataisiin yhteiseksi hyväksi. Yhteiskunnan toiminnoissa mukana oleminen vähentää syrjäytymistä ja lisää yhteisöllisyyttä.

Kolmas erityis-missioni on metropolipolitiikka, joka on nyt ensimmäistä kertaa kirjoitettu oikein hallitusohjelmaan. Vantaalaisesta ja pääkaupunkiseutulaisesta näkökulmasta metropolialueen erityisiin ongelmiin puuttuminen on tervetullut uusi ulottuvuus kepulaisten vetämään perinteiseen aluepolitiikkaan. Asumiseen, liikenteeseen, yhdyskuntarakenteeseen, syrjäytymiseen ja maahanmuuttoon liittyvät ongelmat ovat kokonaan toisessa mittaluokassa Helsingin seudulla kuin missään muualla maassamme. Hyvästä kirjauksesta huolimatta metropolipolitiikka ei oikein ole tullut lihaksi vielä.

 

Timo Juurikkala 6.8.2009

Siirry sivun alkuun