Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Johtajan hommissa

Viime kevään eduskuntavaalien jälkeinen pettymys (jäin 1. varasijalle) haihtui melko nopeasti, kun kohdalleni osui yllättävä "lohdutuspalkinto". Vantaan asukaspalvelujohtaja Katariina Poskiparta siirtyi valtiosihteerin tehtävään ja minut nimitettiin hänen sijaisekseen kesäkuun alusta lukien. Paikka on ns. "vihreiden paikka".

Jatkossa Vantaalla päätettiin organisaatiouudistuksesta, jossa vapaa-ajan toiminnot ja asukaspalvelut yhdistettiin uudeksi Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialaksi (mielikuvituksellinen nimi!), ja minusta tuli tuon toimialan johtaja. Työtä on piisannut.

Toimialalleni kuuluvat nyt siis kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut sekä lisäksi asukaspalvelut, joihin lukeutuvat työllisyyden edistäminen, neuvontapalvelut (talous- ja velkaneuvonta, kuluttajaneuvonta, sosiaali- ja potilasasaimies sekä holhoustoimen edunvalvonta), aluetoimikunnat, yhteispalvelut sekä asioimistulkkikeskus.

Organisaatiomuutos ei aiheuta toimintaan pikaisia muutoksia, mutta hallinnon puolella remontti on suuri ja byråkraattisia yksityiskohtia on lukemattomia. Tässä on ollut opettelemista, ja työ on vieläkin joiltain osin kesken.

Uuden toimialan ideana on keskittää sellaiset toiminnot, jotka koskevat kaikkia kuntalaisia varallisuuteen, sosiaaliseen asemaan tai toimintakykyyn katsomatta. Suurena yhteisenä "missiona" on yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen.

Osallisuuden edistämisessä Vantaalla on nyt ns. tuhannen dollarin paikka, kun alueellista toimintaa arvioidaan silmällä pitäen v. 2009 alkavaa uutta valtuustokautta. Nyt on mahdollista tehdä selaisia ratkaisuja, että Vantaasta kehittyy osallisuuden kärkikunta Suomessa. Olemassa olevat aluetoimikunnat ovat hyvä pohja kehitystyölle; toiminnan edellytyksiä pitää vahvistaa.

Suomalaiset ja vantaalaiset ovat jo melko vieraantuneita kunnallisdemokratiasta, mikä näkyy esimerkiksi verrattain alhaisina äänestysprosentteina. Tässä on työsarkaa.

 

Timo Juurikkala 2.3.2009

Siirry sivun alkuun