Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Moporatsia

Poliisi "kunnostautui" lauantai-iltana Vantaalla tekemällä lukuisien partioiden voimin näyttävän iskun ns. Mopomiittiin. Kuljettajat puhallutettiin ja heidän henkilötietonsa otettiin ylös, ja poliisi oli ainakin lehtitietojen mukaan lähettämässä tapahtumaan osallistuneiden huoltajille kirjeitä, joissa ilmeisesti varoiteltaisiin tällaisten kokoontumisten vaaroista. Poliisilla lienee taka-ajatus, että kirjeen saatuaan huoltajat eivät päästäisi enää teini-ikäisiään lauantaisin ulos? Tai että huoltajat kieltäisivät vesojaan tapaamasta kavereita? Tai että mopolla ajaminen estettäisiin lauantaisin? Tai…?

Mopomiitti on mopotyttöjen ja -poikien vapaamuotoinen tapahtuma, jolla ei ole varsinaista järjestäjää. Tieto tapahtumasta leviää sosiaalisen median kautta netissä. Viime aikoina miitin suosio on ollut suuri ja puhutaan jopa tuhannesta osallistujasta. Mitään kummempia ongelmia ei ole ilmaantunut, mopoporukat eivät ole rähinöineet, juopotelleet eivätkä rikkoneet paikkoja.

Poliisin tehoratsia on karkea ylilyönti, ikään kuin moponuorten kokoontumisessa olisi kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta! Eikö resurssipulaansa valittavalla poliisilla tosiaankaan ole lauantai-iltana tärkeämpää tekemistä kuin usuttaa kaikki konstaapelit motittamaan mopoilijoita Vantaan peräkylille?

Kansalaisilla, myös teini-ikäisillä, on kuitenkin edelleen kokoontumis- ja liikkumisvapaus. Sitä pitää oikeusvaltiossa kunnioittaa myös poliisin.

Mopomiitti on yksi esimerkki nuorten itsensä kehittämästä, uudenlaisesta yhteisöllisyydestä. Hieman samantyyppinen tapahtuma on Keravanjoella muutamana kesänä toteutunut (ei siis "järjestetty") Kaljakellunta.

Tällaisten tapahtumien kohdalla virkavalta tuntuu olevan perusteellisesti pihalla, ja selkäydinreaktiona tapahtumia yritetään torjua rautaa rajalle -tyyppisillä iskuilla, kun ei muutakaan keksitä. Positiivisempi tulokulma spontaaniin yhteisöllisyyteen olisi tarpeen - onhan kysymyksessä vapaamuotoinen hauskanpito, jossa ei ole mitään rikollista.

Voi vain arvailla, millaisia asenteita poliisia kohtaan tällaiset iskut synnyttävät nuorten piirissä. Luulen, että useimmat aikuisetkin olisivat aika hiilenä, jos poliisijoukot äkillisesti motittaisivat ilman minkäänlaista epäilystä vakavasta rikoksesta!

 

Timo Juurikkala 30.8.2009

Siirry sivun alkuun