Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Prätkät katsastukseen?

EU:n suositusten mukaan on Suomessakin esitetty, että kevyet perävaunut, mopot ja moottoripyörät pitäisi katsastaa. Mopojen ja peräkärryjen osalta hommasta on jo luovuttu mutta moottoripyörien katsastus kummittelee edelleen.

Prätkien määräaikaisia katsastuksia ei voi perustella ainakaan onnettomuustilastoilla. Sekä suomalaisissa että ulkomaisissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että tekninen vika on ollut osasyynä kuolonkolareihin alle viidessä prosentissa tapauksista, ja niissäkin on tavallisin vika renkaissa: liian alhaiset paineet tai kuluneisuus. Kumpaankaan ei katsastaminen toisi apua - suuritehoisten moottoripyörien takarenkaat kuluvat loppuun muutamassa tuhannessa kilometrissä. Jarruhuolien osuus kolareissa on prosentin luokkaa.

Liikenteessä liikkuvat moottoripyörät ovat teknisesti erinomaisessa kunnossa. Katsastuksilla tuota tilannetta ei pystytä enää nykytasosta kohentamaan.

Katsastuspakkoa on perusteltu myös meluntorjunnalla, kun "koviksiksi naamioituneet perheenisät" ovat herättäneet pahennusta raivokasäänisillä Harrikoillaan. Tähänkään "ongelmaan" ei katsastus toisi apuja, näppärä kuski vaihtaa äänenvaimentimen muutamassa minuutissa ennen ja/tai jälkeen katsastuksen…

Niin melu- kuin rengasasiaankin toimivin ratkaisu on maantievalvonta, ei katsastus.

 

No, eipä katsastuspakosta moottoripyöräilijöille tietysti kovin suurta haittakaan olisi, 98 prosenttia kadulla liikkuvista pyöristä läpäisee heittämällä syynit. Vain vaivaa ja tarpeettomia lisäkuluja, tyhjän takia.

 

Oma lukunsa on, että meikäläisille katsastusmiehillä tai -asemilla ei ole juuri minkäänlaisia valmiuksia käydä käsiksi moottoripyörien katsastustoimintaan.

 

 

Timo Juurikkala 27.8.2009

Siirry sivun alkuun