Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vanhanen nurmijärveilee

Pääministeri Matti Vanhanen esittää budjettikiireiden keskellä Taloussanomissa, että alle kolmivuotiaiden lasten perheissä pitäisi siirtyä yhteisverotukseen siten, että vanhempien tulot laskettaisiin yhteen ja jaettaisiin kahtia ennen verotusta. Näin etenkin sellaiset perheet, joissa toinen (= yleensä mies) on tuntuvasti suurituloisempi kuin toinen voittaisivat.

Tämä olisi paluuta 60-lukulaiseen yhteisverotukseen; taustalla mitä ilmeisimmin ajatus nurmijärveläisestä perheidyllistä, josta Vanhanen on ennenkin ollut hanakka antamaan erilaisia maistiaisia.

Pääministerin ehdotusta on vaikea ymmärtää: jos perhepoliittisesti halutaan jotain ryhmää tukea, niin kyllä se olisi ennen kaikkea köyhyysrajan alapuolella elävät yksinhuoltajaperheet. Näissä perheissä asuu kymmeniätuhansia lapsia - siis köyhyydessä (vaikkakin suhteellisessa) 2000-luvun Suomessa!

 

Ehdotetusta mallista hyötyisivät vain ne perheet, joissa aikuisten välillä on suuri tuloero, lähinnä tietysti "kotiäitiperheet". Haluaako Vanhanen pitää naiset entistä enemmän kotona? Haluaako hän näin myös tukea naisten ja miesten palkkaeroja?

 

 

Timo Juurikkala 26.8.2009

Siirry sivun alkuun