Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

EM-futis-seminaari

Naisten jalkapallon EM-kisat alkoivat tänään, ja niiden tiimoilta Palloliitto ja kumppanit järjestivät Heurekassa seminaarin "Urheiluliike Suomessa 2020 - pois paitsiosta". Tavoitteena oli haarukoida urheilu- ja muidenkin järjestöjen toiminnan kehittämistä tulevaisuudessa.

Minulta oli pyydetty kommenttipuheenvuoro otsikolla "Kohti kansalaistoiminnan ja julkisen sektorin kumppanuutta 2010-luvulla".

Yritin esityksessäni herättää ajatuksia muun muassa siitä, että järjestötoiminnan ja vapaaehtoistyön arvostusta pitää nostaa: yhdistyksissä tehdään tavaton määrä työtä yhteisten asioiden hyväksi. Liikuntatoiminnan merkitys kansanterveydelle on vahva (vaikka koiranleuat väittävätkin, ettei urheilija näe tervettä päivää) ja kulttuurista nauttiminen kohentaa mielenterveyttä (vaikka monet taiteilijat ovatkin aika hörhöjä). Yksityisten ihmisten ja yritysten yhteiskuntavastuun kantamisesta pitää tehdä trendikästä, onhan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito liian hieno asia jätettäväksi pelkästään kunnan viranhaltijoiden vastuulle...

Urheiluseuroissa yksi vaara on liika kilpailuhenkisyys, jonka takia jo juniori-ikäisillä saattaa joissain lajeissa olla 4-5 treenit viikossa ja siihen vielä matsit päälle. Tällainen vaatii sekä lapsilta että heidän perheiltään jo niin kovaa satsausta ja motivaatiota, että monet jättävät leikin sikseen. Eihän lasten ole tarpeen urheilla ammattilaisten tavoin?

Maahanmuuttajien osallistuminen urheilu- ja muuhunkin järjestötoimintaan on mietityttänyt minua. Meillä kotoutumisen edistämisessä satsataan kielen oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä työllistymiseen, mutta ihmisen elämä on (nykyään) muutakin kuin pelkkää työtä. Uussuomalaisten osallistuminen erilaiseen harrastustoimintaan vähentää ennakkoluuloja, kun ollaan tekemisissä mukavissa ja luontevissa merkeissä.

Miten kunnat voisivat kannustaa meikäläisiä järjestöjä ottamaan entistä enemmän maahanmuuttajia mukaan toimintaansa? Pitäisikö julkisiin avustuksiin liittää jonkinlainen maahanmuuttajabonus?

 

 

Timo Juurikkala 23.8.2009

Siirry sivun alkuun