Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vanhuksilla karu arki

Eilen tuli julkisuuteen lääninhallitusten raportti vanhustenhoidon tilasta Suomessa, ja se oli vielä odotettuakin karumpi. Arvokkaasta vanhuudesta on turha puhua, kun hoitohenkilöstön vähäisyyden takia ikäihmiset eivät pääse ulos, joutuvat käyttämään vaippoja, saavat liikaa lääkkeitä ja heidän liikkumistaan rajoitetaan telkeämisillä ja jopa sänkyihin sitomisella.

Juhlapuheissa ja puolueohjelmissa laidasta laitaan kuitenkin puhutaan oikeudesta ihmisarvoiseen ikääntymiseen. Puheet ja todellisuus eivät kohtaa.

Oppositio on SDP:n johdolla tekemässä vanhustenhoidosta välikysymystä. Tällaisella välikysymyksellä ei niinkään tähdätä hallituksen kaatamiseen, vaan kiinnitetään yleistä huomiota vanhustenhoidon alennustilaan ja haetaan siihen parannusta. Jos vihreät olisivat oppositiossa, kannattaisin voimakkaasti välikysymyksen tekoa…

Vanhustenhoidon nykytila on pitkän kehityksen tulos, ja siihen ovat vaikuttaneet monet aikaisemmatkin hallitukset - myös ne, joissa demarit ovat olleet mukana.

Joka tapauksessa on hyvä, että asia on nyt noussut keskustelun polttopisteeseen. Uskon, että parannuskonsteja löytyy, vaikka ne tulevat vaatimaan lisää panoksia julkiselta sektorilta.

 

Timo Juurikkala 9.9.2009

Siirry sivun alkuun