Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sipoonkorvesta kansallispuisto

Sipoonkorven metsäalue on Helsingin junaileman alueliitoksen jälkeen ristipaineiden alla. Pääkaupunkimme hamuaa uudelle alueelleen jopa 30 000 asukasta, raideliikenteen varteen.

Helsinki poloinen ei vaan liene täysin ymmärtänyt, miten haasteellinen tuo suunnitelma on. Liitosalueella ja sen liepeillä on huomattava määrä lainvoimaisia luonnonsuojelualueita sekä Natura 2000 -alueita, joille rakentaminen ei onnistu millään ilveellä. Ja rannempana on runsaasti alavaa maata, joka ei myöskään sovellu rakentamiseen.

Helsingin olisikin nyt syytä ottaa lusikka kauniiseen kouraan ja alentaa asukaslukutavoitettaan.

Yksi mahdollisuus olisi myös keskustella rakentavasti naapurien Vantaan ja Sipoon kanssa, josko näiden kuntien alueelta löytyisi rakentamiseen sopivaa maata ajatellun raideliikenteen varrelta. Metropoliahan tässä rakennetaan, ei pelkkää Helsinkiä?

No, Helsingin toimenpiteistä riippumatta Sipoonkorpeen pitää perustaa kansallispuisto. Kyseinen suuri yhtenäinen metsäalue on säilynyt Sipoon kunnan ja puolustusvoimien ansiosta hämmästyttävän hyvin luonnontilaisena - alue sijaitsee sentään aivan pääkaupungin porteilla. Kansallispuistoon pitäisi liittää myös meren rannalla sijaitsevat Östersundomin lintuvedet, jotka ovat osa Natura 2000 -verkkoa.

Helsingin itäisen puolen kansallispuiston perustaminen olisi merkittävä myönteinen imagotekijä koko metropolialueelle: hieno kansallispuisto, jonne asukkaat ja vaikkapa koululuokat voivat mennä metrolla!

Timo Juurikkala 10.9.2009

Siirry sivun alkuun