Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Budjettiesitys 2010

Tänään julkistettiin vuoden 2010 budjettiesitys, jota toki on ruodittu julkisuudessa jo aiemminkin. Eduskunta käy asiasta lähetekeskustelua koko viikon ajan.

Budjettiesitys on rohkean elvyttävä: peräti 25 prosenttia menoista (n. 13 miljardia euroa) rahoitetaan ottamalla lainaa! Sopii toivoa, että taloustilanne paranee jatkossa - muussa tapauksessa ollaan menossa täyskaasulla kohti kiviseinää… Ja joka tapauksessa julkisella taloudella on lähivuosina edessään kovat ajat. Eikä tämä koske pelkästään Suomea vaan koko teollistunutta maailmaa.

Tuleva budjetti ei siis sisällä isoja leikkauksia, minkä johdosta oppositio on ollut puheissaan aika hampaaton. Vasemmistopuolueilla oli pokkaa esittää "vain" miljardin verran tukea työttömyyden hoitoon sekä kunnille. Tämän he rahoittaisivat lisävelanotolla, mikä merkitsisi velkaantumisasteen nousua jo lähelle 30 prosenttia.

Ilmastopolitiikan kannalta arvioituna budjetti sisältää joukon hyviä avauksia: työsuhdematkalippu, Seinäjoki-Oulu-ratatyöt, syöttötariffit tuuli- ja biosähkölle, energia-avustuksia sekä panostuksia ilmastoteknologiaan ja -tutkimukseen.

Nämä ovat kuitenkin vain varovaisia ensiaskeleita tiellä kohti 80-95 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2050 mennessä. Etenkin energia- ja liikennepolitiikassa mutta myös asumisessa ja jäte-, teollisuus- ja maatalouspolitiikassa tullaan jatkossa tarvitsemaan paljon vahvempaa ohjausta.

 

Timo Juurikkala 15.9.2009

Siirry sivun alkuun