Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Harrasteautoille verohelpotus?

Tänään oli eduskunnan lähetekeskustelussa kansanedustaja Markku Pakkasen (kesk) lakialoite, jossa esitettiin harrasteautojen vapauttamista vuosittaisesta ajoneuvoverosta. Aloitteessa esitetään, että harrasteautot rinnastettaisiin tässä suhteessa museoajoneuvoihin, joista veroa ei makseta. Moottoripyöriä aloite ei koske, sillä niistä ei makseta vuosittaista ajoneuvoveroa.

Mitään erityisen vihreää autoharrastuksessa ei ole, mutta silti pidän Pakkasen aloitetta kannatettavana. Muunneltuja ja rakenneltuja autoja käytetään liikenteessä hyvin vähän, ja siksi verohuojennukselle on järjellinen peruste.

Ehkä suurin ongelma tällaisen lain kanssa olisi harrasteauton määritteleminen. Salikeskustelussa puhuttiin "kesä-Mersuista", mutta sellainen sympaattinen ajopeli ei ole kovin yksiselitteisesti määriteltävissä. Ehkä jotkut street rodit täyttäisivät määritelmän selkeästi, mutta harmaalle alueelle jäisi paljon pähkäiltävää. Tällainen säädös ei tietenkään saisi muodostua porsaanreiäksi, jolla jotkut välttäisivät käyttöautojensa veronmaksun.

No, lakialoite menee seuraavaksi valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn, enkä tohdi ennustaa asialle menestystä. Jos se kuitenkin tulee käsittelyyn lakiesityksenä niin aion kannattaa.

 

Timo Juurikkala 23.9.2009

Siirry sivun alkuun