Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vaalit uusiksi

Vaalirahakohu on paisunut sellaisiin mittoihin, että homma ei taida enää laantua ilman radikaaleja toimenpiteitä. Vaatimukset pääministerin, hallituksen ja jopa eduskunnan kaatamisesta voimistuvat.

Koko sotku kaikkine yksityiskohtineen on ollut masentavaa seurattavaa. Kaikkein murheellisimmalta on näyttänyt vanhojen puolueiden "avoimuus": yhtäkään asiaa ei ole tunnustettu ennen kuin on ollut aivan pakko!

Kaikkein paksuin (tähän mennessä) on Nuorisosäätiön juttu, kun hallitus on pääministerin johdolla siunannut RAY:n vuosittaiset avustukset säätiölle. Ja Nuorisosäätiö on sittemmin jakanut avokätisesti rahaa Vanhasen vaalikampanjaan! Missä tahansa muussa länsimaassa pääministeri olisi jo lähtenyt.

Mutta ei - Matti Vanhasen paksunahkaisuus on hämmästyttävää. Ministerit Suvi Lindén, Anneli Jäätteenmäki ja Ilkka Kanerva lähtivät aikanaan hallituksesta paljon vähäpätöisemmin syin.

Hiukan monimutkaisempi kysymys on koko hallituksen ero. Mitenkäs uusi hallitus muodostettaisiin - vanhalle pohjalleko, pahasti ryvettyneiden Kokoomuksen ja Keskustan toimesta? - Minusta pöydän puhdistaminen vaatii eduskunnan hajottamista ja uusia vaaleja. Vasta sen jälkeen on edellytykset lähteä muodostamaan uutta, uskottavaa hallitusta. Uudet vaalit lienevät ainoa konsti palauttaa demokratian uskottavuudesta edes jonkinmoinen siivu. Samalla voisi pelastua jokunen murunen Suomen maineesta maana, jossa ei ole korruptiota…

Jo tähän mennessä ilmi tulleiden seikkojen perusteella on selvää, että vaalien tulokseen (ja sitä kautta hallituksen kokoonpanoon) on vaikutettu suurella rahalla. Eikä oppositio suinkaan ole mikään pulmunen, sekä demarit että vassarit ovat saaneet reippaasti rahaa ammattiyhdistysliikkeeltä.

On turhaa väittää, ettei rahalla voi vaikuttaa vaalitulokseen. Miksi rahaa käytettäisiin isoihin kampanjoihin, jos ei uskottaisi markkinoinnilla olevan vaikutusta?

Tietysti uudet vaalit tulisivat tässä kohdin hiukan liian aikaisin, kun uudet vaalirahoituslait eivät vielä ole valmiit. Toisaalta "markkinavoimat" pitäisivät näissä oloissa kyllä varmasti huolen siitä, ettei hämäräperäisiä tukia annettaisi - eikä vastaanotettaisi!

Henkilökohtaisesti eduskunnan hajottaminen olisi tietenkin paha takaisku: suurella vaivalla ja hyvällä onnella siunaantunut kansanedustajan paikka menisi alta!

 

Timo Juurikkala 23.9.2009

Siirry sivun alkuun