Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Banaanivaltio

Suomen vuotuinen sähkönkulutus on tällä hetkellä reilut 80 terawattituntia vuodessa, kun se huippuvuonna 2006 ylsi noin 90:een. Metsäteollisuuden rakennemuutos, energiatehokkuuden paraneminen ja taloustaantuma vaikuttavat niin, että pitkäaikaisesta trendistä poiketen kulutuskäyrä osoittaa alaviistoon.

Olkiluotoon rakennettava kolmas ydinvoimalayksikkö tuottaa valmistuessaan (jos se nyt ikinä valmistuu!) noin 13 TWh vuodessa. Jos sen lisäksi rakennettaisiin kolme vastaavan kokoista voimalayksikköä, se merkitsisi yhteensä yli 50 TWh:n lisätuotantoa nykytilanteeseen nähden.

On selvää, ettei tällaista sähkömälliä pystytä käyttämään kotimaassa. Uusien ydinvoimaloiden sähköntuotanto menisi siis kokonaisuudessaan vientiin - ydinjäte sen sijaan jäisi Suomeen.

Ydinsähkön vientiajatukset edustavat tulevaisuudenvisiota, joka on puhtaaksiviljeltyä banaanivaltiomeininkiä. Tähän mennessä sentään olemme tehneet sähkön avulla sellua ja paperia Euroopan markkinoille, mutta jatkossa emme viitsisi tehdä edes sitä - lähettäisimme pelkän sähkön ja laskun!

 

 

Timo Juurikkala 26.9.2009

Siirry sivun alkuun