Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Luottamusta

Menneellä viikolla oli peräti kaksi hallituksen asemaa koskevaa luottamuslauseäänestystä. Aika hurjaa meininkiä näin aloittelevalle kansanedustajalle!

Keskiviikkona äänestettiin koko opposition yhteisestä välikysymyksestä, joka koski vanhustenhuoltoa. Taustana oli melko shokeeraava lääninhallitusten selvitys vanhustenhoidon tilasta.

Välikysymyksestä käyty laaja keskustelu eteni aika peruslinjalla: laidasta laitaan asiasta oltiin huolestuneita ja vaadittiin parannuksia. Peruspalveluministeri Paula Risikko lupasi uuden vanhuspalvelulain vuodeksi 2011, ja verkkainen aikataulu kummastutti oppositiota (ja kieltämättä minuakin!). Muuten opposition edustajat runttasivat hallitusta verrattain hillitysti - mikä olikin paikallaan, sillä perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet ovat nauttineet hallitusvastuusta 2000-luvun aikana, saamatta vanhustenhoitoa kuntoon!

Vanhustenhoidon saattaminen asialliselle tolalle ei missään nimessä ole helppo nakki: itse lain lisäksi tarvitaan rahaa, rakenteellisia uudistuksia ja myös lisää henkilökuntaa.

Huomattavasti vauhdikkaampaa retoriikkaa kirvoitti hallituksen vaalirahoitusta koskeva selonteko, ja vasemmisto kurmuuttikin pääministeri Matti Vanhasta ajoittain melko nasevasti.

Luottamuslauseäänestys ei ollut minulle mikään helppo juttu. Äänestin kuitenkin hallituksen ja pääministerin luottamuksen puolesta.

Vaalirahakohun aikana on tullut esiin paljon asioita, jotka ovat omiaan vähentämään kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään. Puheet "maan tavasta" kuvastavat hyvin todellisuutta: moraalisesti arveluttavat toimintatavat olleet vanhojen puolueiden keskuudessa hyvin suosittuja. Voimassaolevat vaali- ja puoluerahoitusta koskevat lait ovat pahasti vanhentuneita.

Olennaista on, ettei tällainen meno enää jatku. Siksi uuden lain saaminen riittävän tiukaksi ja vaali- ja puoluerahoituksen tekeminen täysin avoimeksi on kaikkein tärkeintä. Olen varma, että vihreä oikeusministeri on paras vaihtoehto tällaisen lakipaketin valmistelussa.

 

Timo Juurikkala 4.10.2009

Siirry sivun alkuun