Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Rotia ostostaivaisiin

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren asettama kaupan sijainnin ohjausta arvioinut työryhmä on jättänyt raporttinsa ministerille. Asia liittyy esimerkiksi Ideapark-hankkeisiin eli jättiläismäisiin, yleensä peltoympäristöihin keskelle-ei-mitään suunniteltuihin kauppakeskuskombinaatteihin.

Työryhmä esittää nykyistä vahvempaa ohjausta kauppakeskusten rakentamiseen. Kaikki hankkeet tulisi osoittaa maakuntakaavoissa, ja niissä olisi myös säädelty kaupan yksiköiden maksimikoko. Näin uudet marketit voitaisiin ohjata joko asutuskeskuksiin tai ainakin hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän. Erittäin suurten, eli yli 60 000 neliön kombinaattihankkeiden ympäristövaikutukset tulisi selvittää YVA-menettelyllä.

On hyvä, että ostoskeskuksien rakentamista pyritään ohjaamaan nykyistä vahvemmin: suurilla kauppaparatiiseilla on voimakas vaikutus sekä kaupan rakenteeseen että ilmastopäästöihin. Peltomarketteihin tullaan yli 90-prosenttisesti henkilöautoilla. Vaikutukset ulottuvat myös laajemmalle kuin yhden kunnan alueelle, joten päätökset on hyvä tehdä seudullisella tasolla. Tällä kenties myös vältetään kuntien välistä haitallista kilpavarustelua.

Tälläkin hetkellä valtakunnassa on suunnitteilla useita kauppakeskuksia, jotka ovat tulossa muusta yhdyskuntarakenteesta irralleen. Joku tolkku tähän on saatava.

Työryhmän ehdotusten mukaan ns. tilaa vievän erikoistavarakaupan hankkeet (esim. auto-, rauta- ja huonekalukaupat) tulisivat saman sääntelyn piiriin. Tämä on perusteltua, vaikka auto- ja sohvakaupat ovatkin hieman eri asia kuin päivittäistavarakauppa. Tuskin millään voidaan välttää sitä, että autoliikkeisiin tullaan (tai ainakin niistä lähdetään!) pääsääntöisesti autoilla.

Kysyin viime viikolla eduskunnan suullisella kyselytunnilla ministeri Vapaavuorelta, pitääkö hän työryhmän ehdotuksia riittävinä. Ministeri oli vastauksessaan yllättävän varovainen, mutta lupasi laittaa ehdotukset hetimiten laajalle lausuntokierrokselle.

Vahvemman ohjauksen välineinä keskusteluissa on esitetty muun muassa korotetun kiinteistöveron asettamista kauppakeskuksille ja niiden parkkipaikoille.

Ympäristöministeriön asettaman kaupan sijainnin ohjauksen arviointityöryhmän tehtävänä oli arvioida kaupan merkitystä yhdyskuntakehityksen muutostekijänä, kulutuskäyttäytymisen muutosten ja kaupan palvelujen vastaavuutta, kaupan ohjauksen ajanmukaisuutta sekä ilmastonmuutoksen hillinnän vaikutuksia kaupan sijaintiin ja rakenteeseen.

 

Timo Juurikkala 5.10.2009

Siirry sivun alkuun