Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Tupakaton Suomi

Hallituksen lakiesitys ehdottaa yhä lisää rajoituksia tupakointiin: festivaaleilla, autoissa, parvekkeilla sekä myyntitiskeillä. Tavoitteena on kuulemma lopulta "tupakkavapaa Suomi" vuonna 2040.

OK, tupakka on aika turha tuote ja aiheuttaa terveysongelmia, ennenaikaisia kuolemia ja myös hajuhaittaa lähiympäristössä. Silti tällainen tupakkajahti on minusta jo suhteettomissa mitoissa, ja lisäksi tavoite tupakoinnin lopettamisesta koko valtakunnassa on epärealistinen. Ärsyttävää terveysterroria.

Liikalihavuus ja alkoholismi ovat kansanterveyshaitoiltaan vastaavaa mittaluokkaa, mutta eipähän niihin puututa samalla tarmokkuudella kuin röökiin - ehkä siksi että mässäily ja viinan tissuttelu ovat herrojen huveja! Tupakointi on enemmän duunarien, työttömien ja köyhien puuhaa, joten valtaeliitin on helpompi kyykyttää sitä...

Muutenkin nämä erilaisten nautintojen kieltämispyrkimykset panevat mietteliääksi - ovatko tiukkapipot kieltämässä kaiken ilon elämästä? Hyväksyn kyllä erilaiset haittaverot tupakalle ja alkoholille, ehkä jopa karkille, limonaatille, sokerille ja rasvalle (olen valmis maksamaan hieman enemmän hyvästä aidosta sokerilimusta tai täyteläisestä emmentalista kuin light-kurasta tai onnettomista kevytjuustoista), mutta täyskiellot ovat jo liian paksua tavaraa.

Tupakkaan minulla on varsin läheinen suhde: innostuin jostain syystä kolmikymppisenä polttamaan ja tupakoin säännöllisesti viisikymppiseksi saakka. Viime keväänä rimpuilin irti (joskin nico-purkkaa jäystän edelleen).

Nyt siis ei ole omaa lehmää ojassa, tupakoinnin lisärajoitukset eivät haittaa elämääni. Juhlasikarin polttamiselle löytyy kyllä paikka, jos tarvetta ilmenee. Tosin olen ajatellut aloittaa tupakanpolton uudelleen 70-vuotissynttärieni jälkeen, koska epäilen, että siinä vaiheessa muita nautintoja on nykyistä vähemmän. Tämän suunnitelman mukaan joudun siis 82-vuotiaana muuttamaan pois Suomesta jotta voin jatkaa tupakointia hautaan saakka!!!

 

 

Timo Juurikkala 7.10.2009

Siirry sivun alkuun