Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vaalirahoitus: median huuli väpättää

Vaalirahakohua on myllytetty mediassa nyt puolitoista vuotta. Julkinen sana on tehnyt suuren määrän paljastuksia - ja hyvä niin. Näin on syntynyt edellytykset sille, että maahamme saadaan tiukka, avoimuutta korostava puolue- ja vaalirahoituslaki.

Mutta kun on tullut esiin ehdotuksia puolue- ja ehdokaskohtaisista kampanjakatoista ja TV-mainontakiellosta, niin medialla alkaakin huuli väpättää: uudistus onkin vaarassa osua omaan nilkkaan - ei enää niin ruhtinaallisia mainostuloja vaalien alla!

Niinpä esimerkiksi MTV3 on alkanut uhkailla: jos TV-mainoskielto tulee, Maikkari ei enää lähetä vaaliohjelmia! Ja Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on ottanut kantaa mainonnan rajoittamista eli kampanjakattoja vastaan. Motiivi on selkeä: raha.

Vaalirahakohun kuluessa on myös hieman ihmetyttänyt suhtautuminen poliitikoille rahaa lapioineisiin businessmiehiin. Aika vähällä media on heidät päästänyt, vaikka vaikuttamisyritykset epäpuhtain keinoin ovat olleet ilmiselviä.

Tätä ei silti pidä tulkita niin, että puolustaisin poliitikkojen, näiden "veijareiden" tekosia. Koko "maan tapa" haisee, ja keskeinen keino asian korjaamiseksi on täydellinen avoimuus, ryyditettynä sopivilla kampanjakatoilla.

 

Timo Juurikkala 13.10.2009

Siirry sivun alkuun