Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Lennot päästökauppaan

Eduskunnan lähetekeskustelussa oli tänään lakiesitys lentoliikenteen siirtymisestä päästökaupan piiriin vuodesta 2012 alkaen. Jo oli aikakín - lentoliikenne on oudolla tavalla nauttinut näihin päiviin saakka valtiovaltojen erityistä suosiota. Vaikka lentämisen voimakkaat ympäristöhaitat on tunnettu jo pitkään, ei lentoliikenteen hillitsemiseen ole tohdittu koskea edes pitkällä kepillä.

Esimerkiksi lentopolttoaineet ovat käytännössä verottomia, josta syystä lentämisellä on huomattava kilpailuetu muihin liikkumismuotoihin nähden. Kannustin toimii nurinkurisesti: lentäminen on halvempaa kuin junalla tai bussilla meneminen.

EU:n yhteinen lentoliikenteen päästökauppa v. 2012 alkaen on kovin epävarma ja heikko ensiaskel, sillä lentoyhtiöt saavat 85 prosenttia päästöoikeuksistaan ilmaiseksi. Ainoastaan 15 % jää huutokaupan piiriin. Niinpä lakiesityksen perusteluissa todetaankin, ettei tämä tule sanottavasti vaikuttamaan lentoliikenteen kysyntään taikka kasvunäkymiin!

Uudistuksen ohjaava vaikutus on siis todennäköisesti jokseenkin olematon, mihin nähden etenkin kepulaisten kansanedustajien täysistunnossa pitämä poru "syrjäiselle Suomelle" aiheutuvista vaikeuksista oli lähinnä surkuhupaisaa.

Kovin hääppöinen tämä uudistus ei sinänsä ole - mutta kuitenkin merkittävä päänavaus siinä mielessä, että lentoyhtiöt joutuvat ensimmäistä kertaa edes pikkuisen ottamaan vastuuta ilmastonmuutoksesta.

Kun latu on avattu, on jatkossa helpompi hiihtää…

 

Timo Juurikkala 20.10.2009

Siirry sivun alkuun