Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Suomi kärkikaartiin

Suomi on vihdoin ottamassa paikkansa ilmastonmuutoksen torjunnan etulinjassa. Hallituksen tulevaisuusselonteko paaluttaa tavoitteeksi ilmastopäästöjen alentamisen vähintään 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tätä onkin odotettu, olemmehan tähän saakka kunnostautuneet lähinnä erilaisilla venkoiluilla, joiden tarkoituksena on ollut vastuun vältteleminen.

Eilinen eduskuntakeskustelu oli päätavoitteen suhteen yllättävän yksituumainen: kaikki eduskuntaryhmät niin hallituksesta kuin oppositiostakin (perussuomalaisia tietysti lukuun ottamatta) ilmoittivat olevansa 80 prosentin kannalla. Keinoista ja yksityiskohdista oli toki erilaisia näkemyksiä.

"Käsi kädessä he käyvät ja yhtä jalkaa - se nähdähän kohta kun vastamäki alkaa", sanoo vanha sananlasku tai vastaava viisaus. Ilmastotavoitteen saavuttaminen tarkoittaa suurta määrää rajuja päätöksiä seuraavien 40 vuoden aikana. Ehkä kaikki eivät vielä eilen tätä ymmärtäneet.

Toimenpiteisiin pitää tarttua heti ja lähivuosina: eroon turpeesta, sähkö- ja öljylämmityksestä, autoedusta, naudanlihan ja talvitomaattien syönnistä, lentämisestä, kesämökkeilystä… Ei näitä ole tarpeen lailla kieltää (vaikka ehkä joitain pitäisikin!!), vahvalla hintaohjauksella kuluttamista voidaan ohjata tehokkaasti ilmastoystävälliseen suuntaan. Mutta päätökset eivät tule olemaan helppoja.

- Hallituksen tulevaisuusselonteko ilmasto- ja energiapolitiikasta on paitsi vahva ja rohkea linjapaperi myös helppolukuinen ja hyvin kirjoitettu - suosittelen! Selonteon valmistelua on vetänyt Oras Tynkkynen. Urakka on ollut tavattoman vaativa ja täytyy sanoa, että tulos on erinomainen. Täysi tunnustus ja malja Orakselle!

 

Timo Juurikkala 22.10.2009

Siirry sivun alkuun