Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sähköautoille vauhtia

Sähköautot ovat olleet syksyn kuuma puheenaihe: akkukäyttöiset nollapäästökinnerit ovat vähemmän kuin viittä vaille valmiita markkinoille.

Sähkömoottorin hyötysuhde on rajusti parempi kuin polttomoottorin, joten autoilun energiatehokkuus nousee sähköautojen myötä aivan uudelle tasolle.

Sähköautojen päästöt riippuvat tietysti siitä, millä tavoin sähkö on tuotettu. Jos sähkö tuotettaisiin tuuli-, vesi- tai aurinkovoimalla, olisivat päästöt pyöreä nolla. Keskimääräisellä suomalaisella sähköntuotannon jakautumalla päästään 20 gramman tuntumaan per kilometri, kun perinteisistä autoista vain parhaat pystyvät tätä nykyä alle sataan grammaan!

Suomalainen verotus pitelee sähköautoja pahoin, sillä päästöperusteisen autoveron alin luokka on 66 g/km. Ja mikä karuinta, sähköautoista maksetaan myös käyttövoimaveroa (omaa sukua dieselvero)! Tähän täytyy saada nopea muutos.

Sähköautot eivät tietenkään ratkaise kaikkia autoilun ongelmia: ruuhkat, pysäköinti ja onnettomuudet säilyvät edelleen haasteina. Silti sähköautojen yleistymistä kannattaa tukea kaikin keinoin.

Nykymalliset sähköautot pystyvät noin sadan kilometrin toimintasäteeseen, joka kattaa lähes 90 prosenttia suomalaisten tarpeista. Työmatka on harvoin yli 50 km - ja sitä paitsi akkujen lataaminen onnistuu tarvittaessa työpäivän aikanakin. Käytännössä vain mökki- ja mummolamatkat sekä kaupparatsureissut eivät onnistuisi. Sähköauto saattaisi jopa panna miettimään entistä tarkemmin ajojen välttämättömyyttä.

Sähköautojen yleistyminen ei edes vaadi uusia ydinvoimaloita, vaikka varsinkin kokoomuspoliitikot ovat tällaisella mehustelleet. Jos Suomen kaikki autot muuttuisivat ensi yönä sähköautoiksi (ja ajosuorite säilyisi nykyisellään), vuotuinen sähkönkulutuksen lisäys olisi alle 10 terawattituntia eli reilut kymmenen prosenttia. Olkiluoto 3:n vuosituotannoksi on arvioitu 12,5 TWh.

Ennustan, että sähköautot tulevat yleistymään meillä ja muualla paljon nopeammin kuin tällä hetkellä kukaan uskoo. Veikkaan, että vuonna 2020 jo yli puolet autokannasta kulkee sähköllä.

 

Timo Juurikkala 27.10.2009

Siirry sivun alkuun