Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Mediamaksu arveluttaa

Yleisradion rahoituksen hoitaminen jatkossa mediamaksun avulla on herättänyt runsaasti keskustelua ja rajuakin kritiikkiä. Minustakaan ehdotus ei ole juuri mistään kotoisin.

Nykyinen lupamaksusysteemi on kieltämättä aikansa elänyt, kun TV-lähetyksiä voi nyttemmin seurata mitä merkillisimmillä vimpaimilla. Ja lupatarkastajasysteemi tuo aidontuntuisen tuulahduksen DDR-meiningistä. Uusi rahoitustapa YLElle on tuiki tarpeellinen.

Valitettavasti vain mediamaksu säilyttää yhden keskeisen lupamaksuun liittyvän ongelman - kotitalouskohtaisuuden. Maksu sorsii yhden aikuisen huusholleja raskaalla kädellä.

Toinen huono piirre mediamaksussa on sen pakollisuus. Nykysysteemissä on sentään mahdollista harjoittaa köyhäilyä ja säästää olemalla hankkimatta telkkaria ja maksamatta lupamaksua. Jatkossa tämä ei enää olisi mahdollista, vaan myös kaikkein köyhimmät ja vaatimattomimmat joutuisivat maksuhenkilöiksi. Tähän onkin jo hätäpäissä ehdoteltu erilaisia malleja, joilla maksusta saisi vapautuksen taikka joilla se korvattaisiin vaikkapa toimeentulotuesta. Näillä näkymin homman ympärille tuleekin syntymään vähintään lupatarkastusjärjestelmän veroinen byrokratia. Ja joukko väliinputoajia.

Minusta valtiollinen TV- ja radiotoiminta on tärkeää muun muassa kotimaisen kulttuurin ja sivistyksen edistämisen, vähemmistöjen palvelun sekä kriisiajan viestinnän varmistamiseksi. Näitä tarkoitusperiä kaupalliset yhtiöt toteuttavat kovin huonosti.

Mutta muutkin tärkeiksi katsotut julkiset palvelut rahoitetaan verovaroin. Verotus on meillä pyritty porrastamaan niin, että hyvin tienaavat maksavat enemmän kuin köyhät. Miksi yhden julkisen palvelun rahoittamisessa pitäisi käyttää jotain kummallista tasamaksua, joka lisäksi lankeaisi tuplana yksinhuoltajille klassiseen ydinperheeseen verrattuna? Merkillistä logiikkaa!

Yhtenä perusteluna YLE-maksulle on esitetty, että rahoituksen järjestäminen budjettipohjaisesti aiheuttaisi jokasyksyisen epävarmuuden toiminnan tulevaisuudesta. Rahoituksen taso voisi kuulemma heilahdella eduskunnan kulloistenkin aivoitusten mukaan, ennakoimattomasti! Haloo, myös mediamaksun euromäärä ymmärtääkseni päätetään eduskunnassa. Ja kai nyt eduskunta ymmärtää YLEn tarpeellisuuden?!

Asiaa selvitellyt parlamentaarinen komitea kuitenkin jostain syystä päätyi esittämään mediamaksua, vieläpä yksimielisesti. Myös liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén on asettunut uudistuksen taakse. Niinpä näyttää vahvasti siltä, että mediamaksu tulee voimaan - vaikka siihen liittyvät ongelmat ovat ilmiselviä ja vakavia.

Miksi tehdään uudistus, joka on susi jo syntyessään?

 

Timo Juurikkala 2.11.2009

Siirry sivun alkuun