Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kauppaan sunnuntaisin

Uusi liikeaikalaki oli tänään ensimmäisessä käsittelyssä suuressa salissa. Keskustelu oli vilkasta ja tunteellista - pahimmissa skenaarioissa uudistuksen nähtiin jopa tuhoavan perheitä, ajavan yrittäjiä konkurssiin, uuvuttavan työntekijöitä, saattavan kuntia talousahdinkoon ja kiihdyttävän voimakkaasti ilmastonmuutosta.

Liikeaikalaki on ollut jonkinlainen laatikkoon tungettu vieteriukko, joka ponnahtaa aina uudelleen esiin heti kun silmä välttää. Kauppojen sunnuntaiaukioloa on veivattu ainakin kymmenen vuotta, eikä toimivaa ratkaisua ole tähän mennessä saatu aikaan. Ehkäpä nyt hyväksyttävä laki osoittautuu sillä tavalla kestäväksi, että jatkuva leikkiminen asian ympärillä loppuu. Ainakin lakiesitys on selkeämpi kuin nykyinen sekava käytäntö.

Olen valmis hyväksymään uudistuksen, vaikka sillä lienee myös joitakin kielteisiä vaikutuksia. Laki tuo kansalaisille lisää valinnanvapautta - eikä se PAKOTA ketään käymään kaupassa sunnuntaisin.

Kauppojen aukiolon laajentuminen ei kasvata kansalaisten ostovoimaa. On siis todennäköistä, ettei uudistus lisää tarpeettoman tavaran menekkiä. Näin ollen uusi laki ei myöskään lisää ostosmatkojen määrää, joten väitteet ilmastovaikutusten kasvamisesta ovat tuulesta temmattuja. Kuten edustaja Oras Tynkkynen totesi, tehokkaampi keino ilmastonmuutoksen torjunnassa on kaupan sijainnin ohjaus.

 

 

Timo Juurikkala 10.11.2009

Siirry sivun alkuun