Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kauppaan sunnuntaisin

Uusi liikeaikalaki oli tänään ensimmäisessä käsittelyssä suuressa salissa. Keskustelu oli vilkasta ja tunteellista - pahimmissa skenaarioissa uudistuksen nähtiin jopa tuhoavan perheitä, ajavan yrittäjiä konkurssiin, uuvuttavan työntekijöitä, saattavan kuntia talousahdinkoon ja kiihdyttävän voimakkaasti ilmastonmuutosta.

Liikeaikalaki on ollut jonkinlainen laatikkoon tungettu vieteriukko, joka ponnahtaa aina uudelleen esiin heti kun silmä välttää. Kauppojen sunnuntaiaukioloa on veivattu ainakin kymmenen vuotta, eikä toimivaa ratkaisua ole tähän mennessä saatu aikaan. Ehkäpä nyt hyväksyttävä laki osoittautuu sillä tavalla kestäväksi, että jatkuva leikkiminen asian ympärillä loppuu. Ainakin lakiesitys on selkeämpi kuin nykyinen sekava käytäntö.

Olen valmis hyväksymään uudistuksen, vaikka sillä lienee myös joitakin kielteisiä vaikutuksia. Laki tuo kansalaisille lisää valinnanvapautta - eikä se PAKOTA ketään käymään kaupassa sunnuntaisin.

Kauppojen aukiolon laajentuminen ei kasvata kansalaisten ostovoimaa. On siis todennäköistä, ettei uudistus lisää tarpeettoman tavaran menekkiä. Näin ollen uusi laki ei myöskään lisää ostosmatkojen määrää, joten väitteet ilmastovaikutusten kasvamisesta ovat tuulesta temmattuja. Kuten edustaja Oras Tynkkynen totesi, tehokkaampi keino ilmastonmuutoksen torjunnassa on kaupan sijainnin ohjaus.

 

Timo Juurikkala 10.11.2009
Kommentit

Anna Voipio (11.11.2009 20:58:56)

Mutta se pakottaa kaupan työntekijät töihin sunnuntaisinkin ja se pakottaa etsimään lapsille jostain hoitopaikkoja ja se vähentää perheiden yhteistä aikaa... Siksi minä vastustan tätä uudistusta.


Miia Marttinen (16.11.2009 03:12:00)

Pahoin pelkään että pikkukaupat saavat takkiinsa jos isotkin saavat olla auki koko ajan. Pienet ei pysty kilpailemaan isojen kanssa, ei ole resursseja palkata tarpeeksi porukkaa ja työntekijänkin kannalta asia on hankala. Kaupanalan työtunnit on muutenkin pienet ja työajat aika hankalat. Luultavasti osa-aikaiset työpaikat lisääntyvät, sillähän sitä siistitään kätevästi työttömyyskortistoa.

Siirry sivun alkuun