Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ydinvoima vastatuulessa

Eilen Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti sähkönkulutusennusteensa vuosille 2020 ja 2030. TEMissä on myös havaittu toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, ja heidän ennusteensa päätyy jokseenkin tarkkaan samaan lukemaan vuonna 2020 kuin mihin vihreät päätyivät omissa arvioissaan reilu kuukausi sitten: vuosikulutuksen taso on ennusteen mukaan 91 terawattituntia (vihreät: 90 TWh).

Selkeimmät ennusteiden alenemiseen vaikuttaneet seikat ovat energiaintensiivisen metsäteollisuuden rakennemuutos, taloustaantuma sekä kotitalouskulutuksen kasvun taittuminen.

Ennuste näyttää selkeästi, että jo ensimmäinen lisäydinvoimala Olkiluoto 3:n jälkeen jauhaisi sähköä pääosin vientiin. Puhumattakaan seuraavista!

Järkivihreä (sic!) puolue Kokoomus ei kuitenkaan ole tästä hätkähtänyt, vaan puheenjohtaja Jyrki Katainen esittää edelleen kolmen uuden luvan myöntämistä. Markkinat ja sähkönkuluttajat saavat kuulemma sitten päättää, mitkä myllyt rakennetaan.

Katainen ei näytä ymmärtäneen ydinenergialain sisältöä ja henkeä. Ydinvoimala on erittäin suuri investointi, ja lisäksi atomivoimaan liittyy hankalia ongelmia kuten jätteensäilytys ja onnettomuusriski. Näiden syiden johdosta Suomessa on säädetty laki, jonka mukaan periaateluvan antaa eduskunta. Tätä periaatetta Katainen yrittää nyt kiertää sillä lailla, että lupia annettaisiin iso nippu, jolloin tosiasiallinen päättäminen varsinaisesta rakentamisesta ei enää olisikaan eduskunnan käsissä.

 

 

Timo Juurikkala 11.11.2009

Siirry sivun alkuun