Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Isomäen pamfletti

Isännöin tänään eduskunnan Kansalaisinfossa kirjailija Risto Isomäen pamfletin "Kosminen rakkaus vai suuri saatana" julkistamistilaisuuden. Kirjasessa on 20 esseemuotoista näkökulmaa ydinenergiaan; Isomäki on perehtynyt laajasti ydinvoiman eri ulottuvuuksiin.

Pamfletin tulokulma on vahvan kriittinen, ja Isomäen tarkoituksena on herätellä perusteellista keskustelua ydinvoiman rakentamiseen ja käyttöön liittyvistä kysymyksistä.

Tällainen julkinen keskustelu olisi mitä tervetulleinta juuri nyt, kun useita ydinvoimalahakemuksia on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Tähän mennessähän esimerkiksi Kokoomuksen suunnalta on ainoastaan toitotettu että "kolme tarvitaan", ilman minkäänlaista analyysia.

Risto Isomäen avauksista yksi kiinnostavimmista on pohdiskelu merenpinnan nousun vaikutuksista rannalle rakennettaviin voimaloihin. Voimalahan on tarkoitus pitää käynnissä kymmeniä vuosia, jona aikana merenpinta on vaarassa nousta. Isomäki kysyykin, että kuka maksaa voimalan siirtokustannukset, kun sellainen pitää siirtää sisämaahan! Voimalat on tapana rakentaa meren rannalle, jotta jäähdytysvettä on helposti saannissa.

Muita mielenkiintoisia pohdintoja ovat uraanin hankintaan liittyvät kysymykset, terroriuhka, analyysit julkisen tuen määrästä sekä pohdinnat lisäydinvoiman vaikutuksista elinkeinoihin ja työllisyyteen.

Suosittelen lämpimästi Isomäen pamfletin lukemista. Erityisesti toivoisin kirjan kuluvan Jyrki Kataisen ja muiden fanaatikkojen käsissä!

 

Timo Juurikkala 18.11.2009

Siirry sivun alkuun