Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Arktis, öljy ja ilmasto

Jokunen viikko sitten eduskunta keskusteli ilmasto- ja energiapoliittisesta tulevaisuusselonteosta, jossa Suomen ilmastopäästöjen vähennystavoitteeksi linjataan vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamista. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta valtaosa kansanedustajista todisti tuolloin kannattavansa hallituksen ilmastotavoitteita.

Mutta kun eilen keskusteltiin arktisista alueista, oli ääni kellossa aika lailla muuttunut.

Ilmastonmuutoksen johdosta näyttää siltä, että jo lähitulevaisuudessa Pohjoisen jäämeren suuriin öljy- ja kaasuvarantoihin on mahdollista päästä käsiksi aiempaa helpommin. Tästä näkymästä huomattava joukko kansanedustajia oli innoissaan: puheenvuoroissa pohdiskeltiin paljon sitä, miten myös Suomi voisi saada hyötyä näistä luonnonvaroista ja niihin liittyvästä taloudellisesta toimeliaisuudesta!

Tämän lisäksi monet edustajat hehkuttivat sitä, että niin koillis- kuin luoteisväyläkin ovat jään sulamisen vuoksi avautumassa ympärivuotisen laivaliikenteen käyttöön.

Ajatella - erilaista tavaraa saadaan vielä entistäkin helpommin ja halvemmalla Aasiasta Eurooppaan!

Vain jokunen puhuja (ainakin Pekka Haavisto, Erkki Pulliainen ja Pentti Tiusanen) jaksoi muistaa tällaisen hypen keskellä ilmastonmuutoksen.

Jos ilmastonmuutokseen suhtauduttaisiin vakavasti, pitäisi arktiset öljy- ja kaasuvarat jättää koskematta.

 

Timo Juurikkala 19.11.2009

Siirry sivun alkuun