Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ilmastohyökkäyksiä

Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyessä peli alkaa koventua: ilmastonmuutoksen epäilijät eli niin kutsutut skeptikot ovat taas vauhdissa.

Viimeisin offensiivi oli East Anglia -yliopiston tutkijoiden sähköpostien hakkerointi ja viestinpätkien saattaminen yleisesti luettaviksi. Viesteistä löytyi kuulemma vihjeitä siitä, että tutkimusdataa olisi tarkoitushakuisesti peukaloitu ilmastonmuutosta tukevaan suuntaan. Tämmöinen on tietysti vastoin kaikkia pelisääntöjä ja tieteen etiikkaa - tosin tutkijayhteisön sisäisestä viestittelystä on aika hankala vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä!

Luulenpa, että jotkut opettajanhuoneessa heittämäni läpät (silloin kun toimin erityisopettajana) olisivat olleet hyvinkin kiusallisia jos olisivat päässeet julkisuuteen. Työpaikkojen sisäinen kielenkäyttö voi kehittyä aika hurtiksi…

Minulla ei ole ollut mahdollisuutta kahlata hakkerointiaineistoa läpi. Julkisuuteen tulleiden tulkintojen perusteella ei kuitenkaan vaikuta siltä, että tämä tietomurto olisi romahduttamassa ilmastotiedettä tai ilmastonmuutoksen teoriaa. Tietoa on kuitenkin kerätty tuhansien tieteentekijöiden voimin eri puolilla maailmaa vuosien ja vuosikymmenten ajan. YK:n alainen ilmastopaneli IPCC kokoaa raporttinsa hyvin monista eri lähteistä. Varsinaisten ilmastotieteilijöiden piirissä ei skeptikkoja juuri enää ole.

Jotkut skeptikot (sekä tietenkin pulinaboksien viisaat!) ovat vihjailleet, että "vääristelyn" taustalla on salaliitto. Suhtaudun kaikkiin salaliittoteorioihin hyvin suurella epäilyksellä; ne ovat useimmiten vilkkaan mielikuvituksen tuottamaa potaskaa.

Tässä tapauksessa maailmanlaajuisen salaliiton motiivia ei ole kyetty kertomaan eikä edes oikein arvailemaan. Kieltämättä ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen panevat maailman talousjärjestyksen uusiksi - mutta kukaan ei pysty vielä sanomaan, ketkä tulevat olemaan mahdollisia voittajia. Jos voittajia ylipäätään on.

 

Timo Juurikkala 24.11.2009

Siirry sivun alkuun