Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sisämaassakin tuulee

Eilen julkistettiin tuore Tuuliatlas eli Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama Suomen tuuliolosuhteiden kartoitus. Atlas kattaa koko maan sekä rannikkoalueet. Tuulisuutta on tutkittu 50-400 metrin korkeuksilla.

"Pikselikoko" on meri-, saaristo- ja tunturialueilla sekä eräillä sisämaa-alueilla 250x250 metriä, ja pääosassa sisämaata 2,5x 2,5 km. Kartoituksen on tarkoitus palvella tuulivoimaloiden sijoittumisen suunnittelua - sivustolla www.tuuliatlas.fi on jopa esitetty kunkin ruudun kuukausittaiset tuulivaihtelut sekä laskurit tehontuotosta tietynkokoisella myllyllä.

Työkalu on erinomaisen tarpeellinen erityisesti kaavoittajien työn tueksi näinä aikoina, kun tuulivoimaa on tarkoitus alkaa tosimielellä rakentaa maahamme. Tähän mennessähän tuulivoimailu on ollut valtakunnan mitassa enemmänkin leikkimistä.

Tuuliatlaksen tuloksissa erityisen mielenkiintoista on se, että rannikoiden läheisyydessä 10-40 km sisämaahan löytyy (jo sadan metrin korkeudella) varsin edullisia sijaintipaikkoja myllyille. Tähän mennessä on moni ollut sellaisessa uskossa, että riittävän reippaasti tuulee vain merellä, meren rannassa ja tuntureilla.

Mm. maakuntakaavoissa ei tällä hetkellä ole käytännössä lainkaan tuulivoimatuotantoon varattuja alueita muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä merenrannasta. Tähän pitää saada pikaisesti muutos.

Toinen kiinnostava tulos on, että talvella ja pakkasillakin tuulee, kun mennään sataan metriin tai korkeammalle. Tähän saakkahan yleinen käsitys on ollut, että tuulirintamalla on hyvin hiljaista silloin, kun sähkön tarve on suurin. Asia onkin täysin päinvastoin: talvella tuulee eniten.

Eli ei kun rakentamaan - tosin ainakin varsinaiset useamman propellin tuulipuistot vaativat kaavoitusta.

Siis: kunnat ja maakunnat kipi-kapi hommiin!

 

Timo Juurikkala 26.11.2009

Siirry sivun alkuun