Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Eduskunta yksituumaisena

Tällä viikolla eduskunta evästi hallitusta Kööpenhaminan ilmastokokousta varten. Käyty keskustelu oli harvinaisen yksituumainen: kaikissa ryhmäpuheenvuoroissa korostettiin tarvetta saada Köpiksestä kattava ja kunnianhimoinen ilmastosopimus.

Edes yksittäisissä puheenvuoroissa ei juuri kuulunut ilmastoskeptikoiden tai muidenkaan epäilijöiden ääniä. Oikeastaan ainoa poikkeus oli Tuulikki Ukkola (kok), joka heti puheenvuoronsa aluksi ilmoitti olevansa suurin piirtein kaikesta eri mieltä kaikkien kanssa! Luultavasti "toisinajattelijoita" on jokunen muukin, mutta he eivät yhteiseksi onneksi kehdanneet tulla ulos kaapeistaan…

Hallitus sai siis erittäin vahvan selkänojan Kööpenhaminan kokousta varten. Eduskunnan puolesta Suomen neuvottelijoilla on täysi mandaatti esimerkiksi nostaa EU-tason päästövähennystavoite 20:stä 30 prosenttiin vuodelle 2020. Myös kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittaminen sai selkeän tuen.

Olen jopa hieman yllättynyt eduskunnan vahvoista ja edistyksellisistä ilmastokannoista. Näitä on nyt käyty läpi jo kahdessa suuressa yleiskeskustelussa: tulevaisuusselonteon ja Kööpenhaminan kokouksen yhteydessä. Molemmissa viesti on ollut hyvin selkeä: Suomi suhtautuu ilmastonmuutoksen uhkaan vakavasti ja on valmis ryhtymään voimakkaisiin toimiin vähäpäästöisen yhteiskunnan luomiseksi.

Tästä on hyvä jatkaa: ei kun kääritään hihat ja ryhdytään hommiin!

Timo Juurikkala 4.12.2009
Kommentit

Piipa Kohtanen (9.12.2009 02:08:15)

Moi taas,
ei nukuta lääkitys niin kova syövän vuoksi.
Ilmaston muutos??? Onko muutos jatkuvaa ja todellista vai onko meillä enää mitään mahdollisuutta vaikuttaa??
Mitä kerron lapsilleni, joiden kanssa keskustelen joka päivä kyseisestä asiasta. Miten HEIDÄN tulee muuttaa käyttäytymistään, jotta eläminen ei muutuisi pahemmaksi. Nuorin lapsistani kysyi kuultuaan uutisen radiosta. (Uutinen ilmaston muutoksen myötä meren pinta nousee 2 m.) Keskustelimme asiasta. ELI siis mitä keskustelimme. Milloin tapahtuu, mitä tapahtuu, miksi ja keiden vuoksi???
Ilmastonmuutos on tapahtumassa ja ilmeisen nopeasti. Ainakin kotipaikkakunnalla olen sen huomannut.
Lapset ja nuoret haluavat konkreettisia näyttöjä ja myös neuvoja, miten tulisi toimia, jotta he voisivat vaikutta elämiseen myönteisesti; ilman päästöjä.
Lapset ja nuoret joissakin kouluissa ja kodeissa on opetettu lajittelemaan, mutta MITÄ on todellisuus?
Pienet ihmiset oppivat innoissaan uusia asioita ja tapoja työskennellä, mutta missä on meidän aikuistan esimerkki???
yst. terv. ja jouluisin valoin T. Piipa Kohtanen

Siirry sivun alkuun