Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Eduskunta yksituumaisena

Tällä viikolla eduskunta evästi hallitusta Kööpenhaminan ilmastokokousta varten. Käyty keskustelu oli harvinaisen yksituumainen: kaikissa ryhmäpuheenvuoroissa korostettiin tarvetta saada Köpiksestä kattava ja kunnianhimoinen ilmastosopimus.

Edes yksittäisissä puheenvuoroissa ei juuri kuulunut ilmastoskeptikoiden tai muidenkaan epäilijöiden ääniä. Oikeastaan ainoa poikkeus oli Tuulikki Ukkola (kok), joka heti puheenvuoronsa aluksi ilmoitti olevansa suurin piirtein kaikesta eri mieltä kaikkien kanssa! Luultavasti "toisinajattelijoita" on jokunen muukin, mutta he eivät yhteiseksi onneksi kehdanneet tulla ulos kaapeistaan…

Hallitus sai siis erittäin vahvan selkänojan Kööpenhaminan kokousta varten. Eduskunnan puolesta Suomen neuvottelijoilla on täysi mandaatti esimerkiksi nostaa EU-tason päästövähennystavoite 20:stä 30 prosenttiin vuodelle 2020. Myös kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittaminen sai selkeän tuen.

Olen jopa hieman yllättynyt eduskunnan vahvoista ja edistyksellisistä ilmastokannoista. Näitä on nyt käyty läpi jo kahdessa suuressa yleiskeskustelussa: tulevaisuusselonteon ja Kööpenhaminan kokouksen yhteydessä. Molemmissa viesti on ollut hyvin selkeä: Suomi suhtautuu ilmastonmuutoksen uhkaan vakavasti ja on valmis ryhtymään voimakkaisiin toimiin vähäpäästöisen yhteiskunnan luomiseksi.

Tästä on hyvä jatkaa: ei kun kääritään hihat ja ryhdytään hommiin!

 

Timo Juurikkala 4.12.2009

Siirry sivun alkuun