Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Anttilan norpansuojelu tahmeaa

Saimaannorpan kannan vahvistumisen yhtenä merkittävänä esteenä on keväinen verkkokalastus Saimaalla. Useita kuutteja kuolee joka vuosi verkkoihin.

On se käsittämätöntä, että verkoilla kalastaminen nähdään meillä perusoikeutena, jonka rajoittamisesta täytyy neuvotella ja jopa maksaa muhkeita korvauksia. Ja kyseessä on vain vajaan kolmen kuukauden mittainen pidättäytyminen verkkokalastuksesta! Toisessa vaakakupissa on sentään ainutlaatuinen ja erittäin uhanalainen nisäkäslaji, jota ei ole missään muualla maailmassa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on tahmaillut tämänkin eläinsuojeluasian kanssa ja ajanut voimakkaasti vapaaehtoisten verkkorajoitusten vaihtoehtoa. Neuvottelut kalastuskuntien kanssa ovat vieneet runsaasti viranhaltijoiden aikaa, syntyneet sopimukset maksavat valtiolle satoja tuhansia euroja - eikä tällä taktiikalla edes saavuteta riittäviä tuloksia. Useita satoja neliökilometrejä norppavesistä on jäämässä rajoitusten ulkopuolelle.

Tässä asiassa kannatan vahvasti suoraviivaista halki-poikki-ja-pinoon-menettelyä: annetaan yksiselitteinen valtioneuvoston asetus, jossa kielletään verkkokalastus norppavesillä ainakin huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Ratkaisu on selkeä ja tehokas, sitä on helppo valvoa ja se tulee valtiolle halvaksi. Voiko enempää toivoa?

 

Timo Juurikkala 2.2.2010

Siirry sivun alkuun