Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Puhemiesfarssi

Eduskunnan tiistainen puhemiesäänestys oli nolo esitys. Kuten puhemies Sauli Niinistö sanoi, normaalien käytössääntöjen mukaan hänelle olisi pitänyt esittää mahdollinen kritiikki silmästä silmään eikä tällä tavoin, nimettömillä äänestyslipuilla puskista tulittaen.

Mediassa protestiäänestyksen taustoja on analysoitu yllättävän yksipuolisesti ja populistisesti: lähinnä esiin on nostettu Niinistön ajama kulukuri, jota vastaan kansanedustajien on arveltu pullikoineen. Monen kansalaisen silmissä Niinistö on näytelmän sankari.

"Protestissa" ei kuitenkaan ollut ensisijaisesti kysymys kulujen karsimisen vastustuksesta. Sauli Niinistön johtamistapa on osoittautunut hyvin autoritaariseksi - hän ei ole profiloitunut lainkaan yhteistyö- tai neuvotteluhaluisena puhemiehenä. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Niinistö on ammentanut johtamisoppinsa Puolustusvoimien aliupseerikurssilta 40 vuoden takaa…

Tuollainen johtamistapa ei ole tätä päivää, eikä moista tyyliä löydy enää myöskään yksityisistä yrityksistä. Sanelupolitiikalla ei ansaita henkilöstön luottamusta.

Puhemies Niinistö on lehtitietojen mukaan eilen myöntänyt, ettei hänkään ole viaton. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat hekin olleet aika lailla korvat luimussa.

Hyvä näin - ehkäpä eduskunnan ja puhemiehen saamien arvovaltakolausten jälkeen eduskunnan ilmapiiri tästä puhdistuu ja alkaa kehittyä parempaan suuntaan!

 

Timo Juurikkala 4.2.2010

Siirry sivun alkuun