Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pahalta näyttää

Yle julkisti eilen kansanedustajille suunnatun ydinvoimakyselynsä tulokset. Pakko on myöntää, että näyttää pirun pahalta: 109 edustajaa on ilmoittanut kannattavansa lisäydinvoiman rakentamista! Vastustajia oli 46 kappaletta ja ei osaa sanoa -porukkaa tai muuten kantaansa pihtaavia 45. Ero kannattajien hyväksi on yllättävän suuri.

Kansanedustajat näyttävät olevan eri linjoilla kuin itse kansa, jonka parissa tehdyt mielipidetiedustelut antavat aivan toisenlaisen tuloksen. Esimerkiksi Ylen tutkimus viime syksyltä kertoi lisäydinvoiman vastustajia olevan 55 ja kannattajia 38 prosenttia.

 

Elinkeinoelämän keskusliiton tuore galluppi kertoi toisaalta "ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvien" määrän olevan 48 % ja kielteisesti suhtautuvien 17 %, mutta tämä kysymyksenasettelu ei hirveän paljon todista. Myönteinen suhtautuminen ei ole sama asia kuin lisärakentamisen kannattaminen, eikä kielteinen suhtautuminen sama kuin käytössä olevien ydinvoimaloiden sulkeminen!

 

Tietysti varsinainen keskustelu asiasta on vasta käynnistymässä, joten kantojen muuttuminen on vielä mahdollista. Ydinvoimalobbaus on ollut vahvaa, ja nyt on osoitettava lobbareiden yksinkertaistettujen väitteidensä onttous.

 

Aloitan yhdestä väitteestä, jonka mukaan Suomen teollisuuden kilpailukyky on tulevaisuudessa(kin) edullisen sähkön varassa.

 

Meillä on raskasta, energiaintensiivistä teollisuutta lähinnä puunjalostuksessa ja metallin perusteollisuudessa. Paperitehtaiden kilpailukyky on jo heikentynyt rajusti, minkä johdosta kotimainen teollisuus on investoinut viime vuosina lähinnä eteläisiin maihin. Tähän ei ole syynä energian hinta taikka saatavuus, vaan yksinkertaisesti puun nopeampi kasvuvauhti ja toisaalta markkinoiden läheisyys. Tätä trendiä ei pystytä muuttamaan, vaikka paperitehtaita kuinka tekohengitettäisiin halvalla sähköllä.

 

Metallin puolella tilanne on hiukan toisenlainen: tuotetun teräksen hinnasta energian osuus on varsin korkea. Sopii kuitenkin kysyä, että onko metallinjalostus Suomen tulevaisuuden ala. Putkien, harkkojen ja levyjen jalostusaste ei ole kovin korkea ja teollisuudenala tuottaa työpaikkoja melko vähän.

 

Suomen vahvin valtti maailmanmarkkinoilla lienee meidän korkea koulutustasomme ja siihen liittyen vahva osaaminen. Suomen teollisuuden tulevaisuus on rakennettava osaamisintensiivisen teollisuuden ja palveluiden varaan. Siinä lajissa meidän kilpailukykymme on vahva.

 

 

Timo Juurikkala 18.2.2010

Siirry sivun alkuun