Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Olkiluoto 3:sta selvitys!

Teollisuuden voiman ydinvoimalaprojekti Eurajoen Olkiluodossa on ollut - ja on edelleen - uskomaton epäonnistumisten sarja. Aikataulut ja kustannusarviot ovat ryypänneet, töiden laadussa on ollut vakavia ongelmia ja jopa laitoksen ohjausjärjestelmän turvallisuus on asetettu kyseenalaiseksi niin Suomen STUKin kuin Englannin ja Ranskan ydinturvallisuusviranomaistenkin puolelta. TVO:n ja laitoksen toimittajan Arevan välillä on usean miljardin euron suuruinen erimielisyys, jonka ratkeaminen Arevan eduksi saattaisi Teollisuuden voima Oy:n vakaviin vaikeuksiin.

Länsi-Euroopassa ei ole valmistunut tällä vuosituhannella yhtään ydinvoimalaa. Työn alla on kaksi, Olkiluoto 3 sekä Ranskan Flamanvillen laitos, joka ei myöskään ole mikään menestystarina.

Referenssit ovat siis erittäin kyseenalaiset. Onko näiden kokemusten jälkeen "kansakunnan kokonaisedun mukaista" antaa ydinvoimaloille periaatelupia ilman, että Olkiluodon tilanteeseen vaikuttaneista seikoista tehdään kokonaisvaltainen selvitys?

Jos joku iso projekti menee perusteellisesti pieleen, niin vastaavaan savottaan ei ole normaalissa tapauksessa viisasta rynnätä suin päin uudestaan. Usean miljardin euron hankkeen karilleajo ei ole kansantaloudellisestikaan mikään pikkujuttu.

Nyt pitäisikin EHDOTTOMASTI tehdä riippumaton, mieluummin kansainvälinen asiantuntijaselvitys Olkiluodon projektista ENNEN kuin tehdään päätöksiä mahdollisista uusista vastaavista hankkeista.

Ei riitä se, että ydinvoimaloiden lupien hakijat vakuuttavat kaiken olevan kunnossa. Niin vakuutti Teollisuuden voimakin silloin, kun Olkiluoto 3:sta tehtiin päätöksiä.

Herätys, hallitus ja ministeri Pekkarinen!

 

 

 

Timo Juurikkala 2.3.2010

Siirry sivun alkuun