Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Suomi GMO-vapaaksi

Kasvien geenimuuntelu etenee maailmalla aika kovaa vauhtia, vaikka kuluttajat suhtautuvat puuhaan hyvin epäluuloisesti. Tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia ihmisistä ei halua syödä geenimuunneltua ruokaa.

Tähän mennessä kaupalliseen käyttöön yltäneet gmo-lajikkeet ovat soijaa, maissia ja puuvillaa sekä muita eteläisiä viljelykasveja, joita ei ainakaan toistaiseksi voida viljellä Suomessa. Viime viikolla EU-komissio kuitenkin antoi viljelyluvan Amflora-nimiselle paperiteollisuuden käyttämälle tärkkelysperunalle, joka ilmeisesti pärjäisi myös Suomen oloissa. Arvattavasti lisää lajikkeita on jatkossa tulollaan myös pohjoisille alueille.

Juuri nyt pitää ratkaista Suomen maatalouden tulevaisuus: olemmeko jatkossa hi-tech-gmo-viljelyn tanner vai vahvan luomu-brändin maa. Pitkän päälle "rinnakkaiselo" ei nimittäin tule onnistumaan, geenimuunneltua ainesta karkailee väistämättä luontoon ja muihin viljelykasveihin. Luomu-maine on herkkä tahraantumaan, ja kerran pilaantuneen maineen puhdistaminen on jokseenkin epätoivoista.

Suomen maatalouden vahvuus ei tulevaisuudessakaan voi olla suurissa sadoissa. Sen sijaan voisimme entistä vahvemmin profiloitua puhtaan ja luonnonmukaisesti tuotetun ruuan valtakuntana. Voimakkaasti gemonisoituvassa maailmassa tällainen maine olisi kovaa tavaraa.

Maan hallituksen pitäisi maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan johdolla tarttua asiaan nopeasti - ennen kuin on liian myöhäistä. Anttila onkin taannoin puhunut julkisuudessa tähän suuntaan. Teot kuitenkin puuttuvat.

Jämäkän gmo-viljelykiellon sijaan ministeri Anttila on nyt tuonut eduskuntaan niin sanotun rinnakkaiselolain, jossa säädellään gmo-perunan viljelyn reunaehdoista, muun muassa suojaetäisyyksistä, koneiden ja laitteiden puhdistuksista, vahingonkorvauksista ja ilmoitusvelvollisuudesta. Tällainen laki on tarpeellinen vain siinä tapauksessa, että Suomi ei julistaudu kokonaan gmo-vapaaksi.

Rinnakkaiselolain tuominen käsittelyyn panee näin ollen epäilemään, että Anttila on luopunut gmo-vapaan Suomen tavoitteestaan.

 

Timo Juurikkala 8.3.2010

Siirry sivun alkuun