Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sotasyyllisyys

Jatkosodan jälkeen vuonna 1946 käytiin sotasyyllisyysoikeudenkäynti, jossa syyllisiksi nimetyille annettiin vankeustuomioita. Asia on hiertänyt monien mieltä, kun tuomiot eivät vastanneet yleistä, normaalia oikeustajua. Lisäksi ne perustuivat osittain taannehtivaan lainsäädäntöön.

Nyt oikeusministeriön selvityksestä käykin ilmi, että oikeudenkäyntiin vaikutettiin poliittisesti. Tuomiot olivat monessakin mielessä oikeusvaltion periaatteiden vastaisia. Siksi olen sitä mieltä, että ne pitää purkaa.

Valtiojohtomme ei näytä lämpenevän ajatukselle. On ehdotettu "kunnianpalautusta" tuomituille, mutta pääministeri vesitti tämänkin mahdollisuuden ilmoittamalla, etteivät tuomitut olleet ikinä kunniaansa menettäneetkään. Tietyllä tavalla Vanhanen on oikeassa: valtiojohdon mahdollisella muodollisella hymistelyllä ei olisi oikeastaan mitään merkitystä.

Jos oikeusvaltiossa on päässyt syntymään perustuslain ja yleisten oikeusperiaatteiden vastaisia tuomioita, ne on purettava. Muuten oikeusvaltio ei ole uskottava.

 

Timo Juurikkala 15.3.2010

Siirry sivun alkuun