Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Nuoret valtuustoon

Vantaalla on käyty kuumaa poliittista kiistaa valtuutettu Terhi Niinimäen (vihr) aloitteesta, jonka mukaan nuorisovaltuuston edustajalle pitäisi antaa läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa. Asia jätettiin pöydälle viime kokouksessa.

Aloitteen kohtaamaa vastustusta on erittäin vaikea ymmärtää. Mitä kokoomus ja demarit oikein pelkäävät? Nuorten omaa ääntä kuunnellaan kunnissa aivan liian vähän. Nuorison edustajan ottaminen asiantuntijan roolissa mukaan valtuuston kokouksiin olisi merkittävä symbolinen ele siihen suuntaan, että nuorten näkemyksiin suhtaudutaan vakavasti ja niitä halutaan kuulla.

Vantaalla - kuten varsin monella muullakin paikkakunnalla - nuorisovaltuuston rooli on jäänyt vähäiseksi. Nuvalla ei ole päätösvaltaa, eivätkä viranhaltijat taikka lautakunnat muista pyytää nuorisovaltuustolta edes lausuntoja nuoria koskevia päätöksiä tehtäessä. Ehkä valtuuston kokouksissa istuva nuorten edustaja pitäisi nuorisoasiat paremmin isokenkäisten mielessä?

Vastustajat ovat käyttäneet niinkin alkeellista argumenttia, että jos nuoret päästetään kokoukseen niin sinne pitää päästää myös vanhusneuvosto, vammaiset, maahanmuuttajat ja ties mitkä vähemmistöryhmät. Tällainen rinnastus on heikko esitys - nuoret poikkeavat kaikista muista ryhmistä siinä, että heillä ei ole äänioikeutta kunnallisvaaleissa!

Siksi edusnaisen tai -miehen läsnäolo olisi tarpeellista, ainakin niin kauan kunnes kuntavaalien äänestysikäraja lasketaan 16 vuoteen.

 

Timo Juurikkala 21.3.2010

Siirry sivun alkuun