Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

HS-ydinvoimagallup

Hesari julkaisi eilen ydinvoimagalluppinsa. Sen mukaan ydinvoiman kannatus on viimeisen vuoden aikana alentunut ja vastustus vastaavasti noussut. Silti myönteisesti suhtautuvia oli yli puolet, 53 prosenttia.

Tulosten joukossa oli erityisen mielenkiintoista se, miten oli vastattu kysymykseen "Minkä sähköenergialähteen käyttöä pitäisi lisätä tulevaisuudessa?". Vastanneista 88 % kannatti tuulivoimaa, 82 % puuta, turvetta ja muuta bioenergiaa ja vain 44 % ydinvoimaa. Eli uusiutuvien (- tosin turve ei ole uusiutuva!) kannatus on suunnilleen kaksinkertaista ydinvoimaan verrattuna! Ja vaikka yli puolet vastanneista suhtautui myönteisesti kuudenteen ydinvoimalaan (27 % "kannatti" ja 26 % "kannatti jossain määrin"), niin vain 44 prosenttia oli lisäämässä ydinvoimaa! Aika ristiriitainen tulos.

Gallupin tekijälle oli sattunut myös karkea kömmähdys, kun yksi kysymys oli muotoiltu näin: "Jos ydinvoimaa aiotaan rakentaa lisää, niin pitäisikö lupa rakentaa antaa yhdelle, kahdelle, jokaiselle kolmelle hakijalle vai ei yhdellekään?" Kun joku vastasi "ei yhdellekään" (näin teki 27 %), oli vastaus järjetön - aiottaisiin siis rakentaa lisää ydinvoimaa mutta ei annettaisi lupaa yhdellekään hakijalle?! Tuloksia ei tältä osin voi pitää minkään arvoisina.

Jotain erikoista on siinäkin, että HS-galluppien ydinvoimatulokset poikkeavat jatkuvasti muista mielipidetiedusteluista. Kaikissa muissa kyselyissä ydinvoiman vastustajat ovat olleet enemmistönä - muun muassa aivan tuoreessa Aamulehden gallupissa lisäydinvoiman rakentamisen kannattajia oli 39 ja vastustajia 47 %. Myös AL:n tuloksissa ihmisten ylivoimainen suosikki oli uusiutuvat energianlähteet.

 

Timo Juurikkala 24.3.2010

Siirry sivun alkuun