Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pekkarinen petti kaikki

Nyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen sitten teki sen, mitä osattiin kyllä jo hieman pelätä: hän toi hallitukseen esityksen kahden ydinvoimalaluvan myöntämisestä. Siis KAKSI uutta ydinvoimalaa maahan, joka ei tarvitse yhtäkään lisää! Mykistävä esitys.

Ministeri Pekkarinen on johdonmukaisesti viime viikkoihin saakka puhunut, että Suomeen tarvitaan nolla tai yksi uutta ydinvoimalaa. Monet hyväntahtoiset hölmöt - minä muiden mukana - uskoivat, että miehen sanaan voi luottaa.

Perusteettomaksi osoittautunutta luottamusta vahvisti se, että mitkään ennusteet eivät tue kahden uuden ydinvoimalan tarpeellisuutta. Tässä mielessä esitys on selkeästi ydinenergialain vastainen: lain mukaan "yhteiskunnan kokonaisetua" pitää nimen omaa arvioida kiinnittäen huomiota "ydinlaitoshankkeen tarpeellisuuteen maan energiahuollon kannalta" (YEL §14.1). Näin ministeri on pyyhkinyt energiaennusteilla ahteriaan.

Elinkeinoministeri käänsi pakkaan myös Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuden mahdollisuudet. Keskitetty, raskas sähköntuotantosysteemi pelaa suomalaiset yritykset ulos maailmanlaajuisesti kaikkein voimakkaimmin kasvavilta markkinoilta. Uusiutuvan energian alalla kotimarkkinat tarjoaisivat hyvän ponnahduslaudan maailmalle - nyt kotimarkkinoita ei ole eikä tule. Sinänsä myönteinen puunpolton edistämisprojekti ei tarjoa kovin laajoja mahdollisuuksia kansainväliseen kauppaan tai innovaatioihin.

Keskustan ministeri petti myös "omansa" eli maaseudun ja maanviljelijät. Ydinvoimaratkaisun ansiosta voidaan heittää hyvästit hajautetun energiantuotantomallin kehittämiselle. Maamme on jatkossa (mikäli eduskunta myöntää luvat ja mikäli nuo laitokset ikinä valmistuvat) yli-kyllästetty sähköllä, eikä kannustimia innovatiivisten ratkaisujen kehittämiselle enää ole. Kekkoslaisella linjalla mennään. Ydinvoimaratkaisu todennäköisesti viivästyttää myös siirtymistä älykkäisiin, kahdensuuntaisiin sähköverkkoihin, jotka mahdollistaisivat sähkön järkevän ja tehokkaan jakelun.

Pekkarinen on hämmästyttävällä tavalla ollut tässä asiassa kokoomuksen ja ydinvoimalobbareiden talutettavissa. Tosin nämäkin tahot tulivat osin petetyiksi, kun ministeri esittää "vain" kahta lupaa!

No - nyt on hävitty vasta yksi taistelu, ei koko sotaa…

 

Timo Juurikkala 21.4.2010

Siirry sivun alkuun