Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Suuri hotelli Pallakselle

Eilen eduskunnan ympäristövaliokunta teki äänestyksen jälkeen merkittävän periaatteellisen ratkaisun, kun Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa olevaa hotellia saadaan laajentaa nykyisestä 130 vuodepaikasta 320:een. Pallaksen hotellialue on kansallispuiston rajojen sisällä keskellä kansallismaisemaa. Massiivisen rakentamisen salliminen siellä on massiivinen virhe.

Lapland Hotels on päästänyt perinteikkään Pallashotellin aika lailla ränsistymään, ja koko lakiuudistus on lähtenyt liikkeelle tältä pohjalta. Yrittäjä ei ole innostunut korjaamaan ja siistimään hotellia, mikäli sitä ei samalla saa laajentaa. Ei kuulemma kannata.

Niinpä ympäristöministeriössä on valmisteltu hyvin poikkeuksellinen lakimuutos, jonka mukaan kansallispuistoon voidaan rakentaa luonnonsuojelulain vastaisesti. Taustalla on siis elinkeinotoiminnan tarpeet, paremmat bisnesmahdollisuudet.

Pallas-laki voi muodostua ennakkotapaukseksi, johon vedoten jatkossa voidaan vaatia rakennuslupia muihinkin kansallispuistoihin ja luonnonsuojelualueille. Ympäristövaliokunta kuitenkin on vahvasti sillä kannalla, ettei Pallas-laki merkitse rakentamismahdollisuuksien avaamista muille suojelualueille. Saa nähdä, kestävätkö valiokunnan linjaukset ajan saatossa.

Vaarallisen ennakkotapausluonteen lisäksi hotellin laajennukseen liittyy uhkia luonnon kulumisen ja jätevesien aiheuttaman rehevöitymisen suhteen. Moninkertaistuva hotellivieraiden määrä on vakava riski molempien suhteen.

Ainoa hyvä puoli päätöksessä on, että alueella oleva asuntovaunukenttä poistuu. Tämän huomioon ottaen minä olisin ollut pitkin hampain valmis kasvattamaan hotellin vuodepaikkojen määrän 250:een, mikäli tästä olisi kompromissi saavutettu.

Mutta kun ei, niin äänestin opposition mukana lakiesitystä vastaan.

Timo Juurikkala 24.4.2010
Kommentit

Juhani Salovaara (25.4.2010 08:38:30)

Samaa kaavaa käytettiin Helsingissä ja Turussa, kun pankit ja muut rahan haistaneet halusivat rakentaa modernismin mukaista vanhojen talojen tilalle. Ensin ei korjata ja annetaan kattojen vuotaa sisään, pikkusen näytetään setelin kulmaa sopiville päättäjille ja homma hoituu.

Nyt voi todeta juuri näiden modernismin jätösten olevan kuin hakkuu aukeat aarniometsissä. Taitaa Salolaisen Pertillä poltella jo kokkareiden riveissä. Toivottavasti joku tämänpäivän Brander dokumentoi tätä aikaa yhtä ansiokkaasti.

Seuraavaksi sitten useita jättiläiskaivoksia, joista suurin tuotto menee ulkomaille, mutta kepu hankkii muutamalle työpaikat, niin ei se mitään vastaa Lahden suuri kokouskansa.

Olo alkaa olla jo kuin tavallisella pulliaisella jokisuistossa Nigeriassa, joka katselee kun oman maan rikkaudet rahtaa muutama suurfirma ja sama leiri johtaa maata.

Siirry sivun alkuun