Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kreikalle rahaa?

Kreikan holtittoman taloudenpidon synnyttämä tilanne alkaa näyttää todella vakavalta. Tarvittavien rahasummien koko kasvaa viikko viikolta - tähän mennessä viimeisin noteeraus tarkoittaa Suomelle vähintään 1,5 miljardin euron osuutta kolmen vuoden aikana. Tämän on tarkoitus olla lainaa, mutta mikäli luottoluokittajien arvioita on uskominen, niin takaisinmaksu näyttää hyvin epävarmalta.

Myös se on epävarmaa, pystytäänkö Kreikkaa pelastamaan tälläkään paketilla. On päätetty kuitenkin yrittää, sillä jos euromaa Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi, seuraukset ovat laajat ja pitkävaikutteiset.

Jos valtion kassasta loppuu raha, niin esimerkiksi sairaanhoitajien, opettajien, poliisien, kansanedustajien (!) ja sotilaiden palkkoja ei voida maksaa. Syntyy luultavasti levottomuuksia.

Ja jos Kreikan talous kupsahtaa kokonaan, niin se vie mennessään myös monia eurooppalaisia pankkeja. Koko maanosan rahoitusjärjestelmä on vaarassa sortua. Finanssikriisistä/lamasta voi tulla erittäin pitkä ja syvä.

Kreikan konkurssi todennäköisesti vetäisi mukaansa myös muita euromaita. Ensimmäisinä jonossa ovat Portugal, Espanja, Irlanti ja Italia, ja pidemmällä jonossa vilahtelevat myös Suomen sinivalkeat värit.

Vahvemman (?) talouden maat pystyvät ehkä vielä hinaamaan Kreikan kuiville, mutta Espanjan ja Italian kokoiset kansataloudet olisivat jo mahdoton tehtävä. Täytyy muistaa, että jokseenkin kaikilla euromailla on erittäin raskas velkasalkku.

EU:n ja IMF:n Kreikka-tuki on iso paketti, jossa Suomen on melkeinpä pakko olla mukana.

Olen kuitenkin alkanut miettiä, että onko tässä mitään järkeä. Kriisin ehkäiseminen ennakolta on epäonnistunut; voi olla, että nyt olisi viisaampaa antaa paiseen puhjeta. Voiteilla hoitaminen kenties vain pitkittää ja pahentaa tilannetta…

 

Timo Juurikkala 2.5.2010

Siirry sivun alkuun