Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pallas-hotelli

Tänään eduskunta keskusteli pitkään veivatusta lakimuutoksesta, jonka mukaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa olevaa hotellia voidaan laajentaa nykyisestä 130:stä aina 320:een vuodepaikkaan saakka. Käytännössä siis rakennetaan upouusi hotelli, jonka kerrosala on yli nelinkertainen nykyiseen verrattuna. Lopullinen äänestys asiassa menee luultavasti helatorstain yli.

Todennäköisesti hallituksen esitys tullaan hyväksymään sellaisenaan. Se on periaatteelliselta kannalta iso ratkaisu, sillä nyt avataan - ensimmäistä kertaa Suomen historiassa - kansallispuisto suurimittaiselle uudisrakentamiselle! On pelättävissä, että tästä muodostuu ennakkotapaus, joka avaa kansallispuistot ja muutkin luonnonsuojelualueet raskaalle rakentamiselle ja matkailubisnekselle.

 

Suomen kansallispuistot on perustettu alkuperäisen luonnon suojelemiseksi, ja ne muodostavat suojelualueverkostomme rungon. Kansallispuistoissa luonnon pitäisi olla erityisen tarkasti suojeltu.

 

Voimassa olevan luonnonsuojelulain mukaan rakentaminen ja elinkeinotoiminta ovat kiellettyjä kansallispuistojen sisällä. Ainoat poikkeukset tästä ovat Pallas ja Koli, joissa on ollut hotellit jo ennen puistojen perustamista.

 

Ylisuuri uusi hotelli lisää käyttöpainetta ja herkän luonnon kulumista Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Myös jäteveden määrä kasvaa. Pallas-lain ainoa selkeä hyvä puoli on se, että alueella oleva lähes satapaikkainen matkailuvaunualue poistuu. Asuntovaunukenttä sopii harvinaisen huonosti kansallismaisemaan!

 

Pallaksen hotellin pienimuotoisuus on ollut myös paikan vahvuus: Pallas on profiloitunut persoonallisena kohteena Lapin matkailussa. Laaja rakentaminen muuttaa väistämättä paikan luonnetta. Legendaarinen "Pallaksen henki" lienee mennyttä kalua.

 

 

Timo Juurikkala 5.5.2010

Siirry sivun alkuun