Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ydinpeliä

Valtioneuvosto esitti eilen periaatepäätöksiä kahdelle uudelle ydinvoimalalle. Murheellinen esitys.

Ydinenergialain mukaan päätökset ydinvoimaloista pitää tehdä yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta. Erityisesti pitää kiinnittää huomiota hankkeen tarpeellisuuteen maan energiahuollon kannalta, sijaintipaikan sopivuuteen ja ympäristövaikutuksiin sekä ydinpolttoaine- ja ydinjätehuollon järjestämiseen.

Erityisen ihmeellistä hallituksen esityksessä on se, että sähköenergian tarpeen osalta ei kunnollista analyysia ole tehty. Tai jos on, niin sillä on pyyhkielty ahteria. Myös energiansäästö ja energiatehokkuuden lisääminen on samalla unohdettu.

Energiatarve-ennustetta on jopa vedätetty ylöspäin. Metsäteollisuuden iltalypsy sai elinkeinoministeri Pekkarisen heltymään, ja ennusteisiin lisättiin "tosta vaan" viisi terawattituntia, vastoin riippumattomien tutkimuslaitosten arvioita. Lisäksi ennusteeseen puhallettiin jostain vielä kaksi teraa lisää. Tällä tavoin saatiin lähes kahdeksan prosentin korotus aiempiin ennusteisiin.

Näidenkään vedätysten jälkeen kulutusennustetta ei saatu nousemaan niin korkeaksi, että varsinkaan kahdelle voimalalle olisi tarvetta. Jos käytetään realistisia ennusteita ja otetaan säästön ja tehokkuuden lisääminen huomioon, katoaa ensimmäisenkin uuden ydinvoimalan tarve.

Maan energiahuolto ei siis tarvitse uutta ydinvoimaa - varsinkin jos tuhansien murheellisten laulujen Olkiluoto 3 joskus käynnistyy.

Rintamalinjat asiassa ovat toki vahvat, mutta silti minulla on jonkinlainen lapsenusko siihen, että eduskunnan käsittelyssä tämä kupla paljastuu vääjäämättä. Ehkäpä myös Pekkarisella, Kataisella, Skinnarilla ja kumppaneilla itää pelko siitä että juuri näin käy, sillä ydinvoimapäätöksiä yritetään saada eduskunnasta ulos kiireisellä aikataululla.

On jopa esitetty, että talousvaliokunnan lisäksi vain ympäristövaliokunta käsittelisi asiaa. Uskomaton ehdotus, onhan kyse sentään megaluokan päätöksestä, joka vaikuttaa Suomen kehitykseen jopa 70 vuoden ajan!!!

 

 

Timo Juurikkala 7.5.2010

Siirry sivun alkuun