Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kreikka ja tukipaketit

Tänään sekä eduskunnassa on keskusteltu koko päivä pelkästään Kreikan tukipaketista sekä sunnuntaina syntyneestä jättimäisestä 750 miljardin euron takausrahastosta. Keskustelu on ollut hetkittäin hyvinkin kovasanaista.

Demareita on aiheellisesti kritisoitu populismista. Jos he olisivat hallitusvastuussa, he olisivat varmasti mukana näissä ratkaisuissa. Oppositiossa on helppo räksyttää. Eikä demareilla ollut mitään järkevää vaihtoehtoa eduskunnan päätökseksi.

 

Kreikan tilanne on karannut nopeasti käsistä, ja vakavan finanssikriisin vaara oli viime viikolla jo hyvin ilmeinen. Kreikan kaatuminen kaataisi monia pankkeja ja sotkisi koko finanssijärjestelmän perusteellisesti, todennäköisesti paljon pahemmin kuin Lehman Brothers -pankin kukistuminen USA:ssa syksyllä 2008.

 

Asiaa koskevat neuvottelut käytiin tiiviissä tunnelmassa viime viikonloppuna, ja tarkoituksena oli saada aikaan uskottava tukipaketti ennen Tokion pörssin aukeamista aikaisin maanantaiaamuna. EU:n valtiovarainministerit löivätkin pöytään rajun nokituksen: yhteensä 750 miljardin euron takauspaketin. Ministeri Katainen kehuskeli, että demokratia otti niskalenkin markkinavoimista!

 

Kunhan ei ministeri olisi innostunut liian aikaisin. Jos uhkapeli yltyy todella kovaksi, kansanvallalta loppuvat pelimerkit ennemmin kuin markkinavoimilta.

 

Tässä pelissä valtioiden onkin viisaampi keskittyä käyttämään toisenlaisia konsteja: sääntelyä, verotusta ja myös itsekuria. EU onkin (vihdoin!) ryhtymässä toimiin, nyt ollaan kehittämässä pankkiveroa, transaktiomaksuja sekä tiukennettua budjettikuria. Tällaisilla toimenpiteillä markkinavoimat on mahdollista saada pysyvämmin kuriin - niin ettei häntä heiluta koiraa.

 

On tosiaan tärkeää panna markkinavoimat kuriin. Nythän olemme jo pitkään alistuneet siihen, että voitot ovat yksityisiä mutta tappiot sosialisoidaan. - Tämä viisaus on muuten kuultu kymmeniä kertoja tänään eduskunnan suuressa salissa!

 

Tähän akuuttiin tilanteeseen ei kuitenkaan käsittääkseni ole muuta järkevää ratkaisua kuin toimia hallituksen esityksen mukaan. Ennaltaehkäisy ei enää auta, kun yrjö on jo sylissä!

 

 

Timo Juurikkala 12.5.2010

Siirry sivun alkuun