Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pakkoruotsi liipasimella

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi niukalla enemmistöllä pakkoruotsin lakkauttamista koskevan kannanoton. Hyvä ja hiukan yllättävä päätös, vaikka puheenjohtaja Jyrki Katainen riensikin heti ilmoittamaan, ettei hän aio ryhtyä asian suhteen mihinkään toimenpiteisiin.

Pakollinen ruotsin kielen opiskeleminen on kummallinen jäänne. Kansa vastustaa, mutta poliittinen eliitti ei tohdi koskea asiaan metrin tikullakaan. Lieneekö syynä se, ettei ikuisen hallituspuolue RKP:n mieltä haluta pahoittaa? Vai se, että pakkoruotsin vastustaja leimataan hurrivihan lietsojaksi ja vähemmistön sorsijaksi?

Pakkoruotsin opiskelu ei tuota toivottuja tuloksia. Ruotsi on epäsuosituin oppiaine peruskoulussa, minkä johdosta myös oppimistulokset ovat heikonlaiset. Ja lisäksi ruotsin opiskelu syö tuntimäärää sillä tavoin, että resursseja esimerkiksi saksan, venäjän, espanjan, kiinan, ranskan jne lukemiselle jää niukasti. Niinpä suomalaisten kielitaito onkin verrattain kapea.

Erityisen ongelmallista pakkoruotsin pänttääminen on Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa ei ruotsinkielistä väestöä ole käytännössä lainkaan. Voi olla, etteivät ihmiset tule tarvitsemaan ruotsia yhtäkään ainutta kertaa elämänsä aikana.

Minusta pakkoruotsi pitäisi poistaa peruskoulusta, mutta lukiossa voisi olla muutama kurssi pakollisena. Julkisissa viroissa kielivaatimusta pitäisi löysentää niin, ettei ruotsin kielen taidon puute olisi ehdoton viransaannin este. Tämän ansiosta myös maahanmuuttajien työllistyminen julkiselle sektorille tulisi hitusen helpommaksi.

Siis eteenpäin kokoomuksen, vaan ei kokoomuksen puheenjohtajan, viitoittamalla tiellä!

Timo Juurikkala 13.6.2010
« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »

Kommentit

Kokoomuksen kenttäväkeen kuuluva (14.6.2010 11:18:55)

Hieno puheenvuoro, järkevä,
perusteltu, kiihkoton, objektiivinen.
En aivan samaa mieltä kaikista yksityiskohdista, mutta perusajatus on oikea.


Inte så mycket ruotsia puhuva vihreä tää (14.6.2010 11:25:36)

Mielestäni ruotsia pitäisi nimenomaan alkaa opettamaan vaikka viidennellä luokalla, määrän ei tarvitsisi olla nykyistä vastaava, ja yläasteella sitten lisää muita kieliä, lukiossa vapaaehtoisesti suoritettavaksi kieleksi. Asennevammaa ei ala-asteikäisille ole vielä ehtinyt ehkä kehittyä. Virkamiesruotsin suorittamisesta taas pitäisi tehdä mieluummin hygieniapassia tai ajokorttia vastaava vaatimus. Eli sitä voidaan vaatia työn saannin edellytyksenä, mutta sille on oltava perusteet, ja näin virkamiesruotsin suorittaneet saisivat jotain hyötyä kyvystään.


Leo Havukainen (14.6.2010 14:30:54)

Oikein hyvä ja asiallinen kirjoitus, Timo Juurikkala. Siitä kiitokseni. Toivon, että kaltaisiasi löytyisi eduskunnasta yhä enenevä määrä, jotta oikeus ja kohtuus voittaisi. Oikeutta ei edusta se, että 5 %:n väestö (tai oikeammin vain sen kielipoliittinen edunvalvontajärjestö sfp) "alistaa" yli 90 %:n enemmistön tahtoonsa kaikissa kielipolitiikkaan littyvissä asioissa.

Pakkoruotsi ei ole ainoa asia, joka on poistolistalla. Virkamiesruotsin vaatimukset sulkevat pois monet ammattitaitoiset ja pätevät hakijat erilaisista tehtävistä marginaalikielen vuoksi. Lisäksi ruotsinkielisille on kudottu sellainen etuisuuksien ryteikkö, joka todella saattaa liian monissa asioissa suomenkieliset epätasa-arvoisempaan asemaan ruotsinkielisiin nähden. Ruotsinkielisten etuisuudet on todella tärkeä asia ottaa sekä puheeksi että laittaa niiden karsinta todeksi.


Hannu Koho (14.6.2010 19:13:17)

Kiitos terveen ajattelun esilletuomisesta.

Voin ehkä joskus taas äänestää Vihreitä, kunhan puoluejohtokin ymmärtää mitä kello on lyönyt.

Hienoa, että kissa on nostettu pöydälle vuosien nettirummutuksen jälkeen. Keskustelussa alkaa jo olla normaalin kansalaiskeskustelun sävy, ilman että heti ollaan lokaa heittämässä.

Helpointa olisi aloittaa akateemisen tutkinnon ruotsinvaatimuksista. Sen jälkeen turhien rakenteiden purkaminen käy helposti.
Ja ruotsinkielisiä palveluja tietenkin sinne, missä niille on tarvetta.
Så enkelt är det!


Koivu (14.6.2010 20:11:18)

Pakkoruotsi on poistettava kokonaan kouluista. Ruotsista on tehtävä valinnainen kieli.

Edes lukiossa ei tarvita pakollista ruotsia.

Virkamiesten pakkoruotsivaatimukset on lakkautettava kokonaan. Kielilaki on kirjoitettava uusiksi. Mallia voidaan hyvin ottaa Ruotsin uudesta kielilaista.

Ruotsinkielisten "palveleminen" voidaan hyvin hoitaa tulkkipalvelun avulla.

« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »
Siirry sivun alkuun