Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kansa vastustaa, herrat päättää!

Viime viikolla julkaistiin Taloustutkimuksen ydinvoimagallup, joka kertoi samansuuntaisia tuloksia kuin valtaosa aiemmistakin mielipidekyselyistä. Enemmistö suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisärakentamista, tässä tutkimuksessa luvuin 52 - 34 prosenttia. Greenpeacen tilaama tutkimus on saanut vain vähän julkisuutta, vaikka sen kysymyksenasettelut ovat kiinnostavia.

Tutkimuksen mukaan niin vihreiden, sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton, ruotsalaisten kuin kristillidemokraattienkin äänestäjien enemmistö vastustaa lisäydinvoimaa. Keskustan ja perussuomalaisten kohdalla tilanne on suunnilleen fifty-fifty, ja ainoastaan kokoomuksen kannattajista enemmistö on ydinvoiman kannalla. Tähän nähden on hämmästyttävää ja hämmentävää, jos ydinvoimaluvat menevät eduskunnassa läpi.

Ydinsähkön vientiä vastustetaan vielä selvemmin kuin sinänsä lisärakentamista: vientiin suhtautuu myönteisesti 25 ja kielteisesti 66 prosenttia vastaajista. Kahden uuden ydinvoimaluvan myöntäminen johtaa sähkön massiiviseen vientiin.

Mielenkiintoista on myös, että erityisesti ydinvoiman vastustajille on tärkeää se, että heidän ehdokkaansa on samalla kannalla. Sitä vastoin kannattajille tämä ei ole niin keskeistä: vain 12 prosenttia ilmoittaa, ettei voisi missään oloissa äänestää ydinvoiman vastustajaa.

Ympäristöjärjestöt ja poliittiset nuorisojärjestöt ovat laittaneet liikkeelle "Äänestä ydinvoima historiaan" -kampanjan, jossa osallistujat sitoutuvat olemaan äänestämättä tulevissa vaaleissa sellaista ehdokasta, joka on kannattanut lisäydinvoimaa. Kampanjalla on nyt jo yli 30 000 tukijaa.

Timo Juurikkala 14.6.2010
Kommentit

Timo (14.6.2010 12:07:29)

Tämä on melkein yhtä hämmentävää, kuin se, että pakkoruotsia vastustaa järjestään 70-80% kansasta, mutta mikään muu puolue kun persut ei uskalla edes puhua siitä.
Eikä se ole edes hämmentävää, se on iljettävää.


YachtBar (14.6.2010 22:35:21)

Timo hyvä,
et ole yksin ihmetyksessäsi.

"Hämmästyttävää ja hämmentävää" on sekin, että ydinvoimakannoilla ei näytä olevan vaikutusta puoluiden kannatuslukemiin.

Mitä edellisen kommentin pakkoruotsi-kommenttiin tulee - pidetään nyt merkittävät asiat erillään vähemmän merkittävistä. Ja jätetään ns. pakkoruotsi-keskustelu persuille.

Siirry sivun alkuun