Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Valiokunta osui YTIMEEN

Tämänpäiväisessä ratkaisevassa kokouksessaan eduskunnan ympäristövaliokunta asettui vastustamaan lisäydinvoiman rakentamista. Sekä Teollisuuden Voiman että Fennovoiman periaatepäätöksiä esitetään hylättäviksi. Ratkaisut syntyivät äänestysten jälkeen.

Tämä on merkittävä erävoitto ydinvoiman vastustajille. Päätöksistä on syytä olla hyvin iloinen.

Valiokunta totesi perusteellisen asiantuntijakuulemisen jälkeen, että lisäydinvoiman rakentaminen ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Valiokunta asettui tulevaisuuden puolelle - panokset pitää valiokunnan enemmistön mielestä laittaa uusiutuvaan energiaan, hajautetun energiantuotannon kehittämiseen, energiansäästöön ja energiatehokkuuteen.

Valiokunnan päätökseen vaikutti osaltaan myös se, että periaatepäätöksiin liittyvät selvitykset olivat eräiltä keskeisiltä osiltaan erittäin puutteelliset.

Esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksista ilmastopäästöihin on esitetty hyvin ristiriitaista tietoa. Mahdollisten päästövähennysten haarukka on peräti yhdestä miljoonasta lähes yhteentoista miljoonaan tonniin yhtä uutta ydinvoimalaa kohden - tosin nämä toteutuisivat aikaisintaan reilun kymmenen vuoden kuluttua. On olemassa suuri määrä toimenpiteitä, jotka vaikuttavat päästöihin jo paljon nopeammin.

Samoin mahdollisen ydinvoimarakentamisen vaikutukset tulevaisuuden sähkömarkkinoihin ovat jääneet epäselviksi, niin sähkön hinnan kuin omavaraisuudenkin osalta. Laajamittainenkaan ydinvoiman lisäys ei lopettaisi tuontia Venäjältä.

Myöskään eri energiavaihtoehtojen työllisyysvaikutuksista pitkällä aikavälillä ei ole tarjolla tutkittua tietoa. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tie työllistää paremmin kotimaassa ja antaa myös suomalaiselle teollisuudelle paremmat vientinäkymät kuin ydinvoimapolku.

Edellä mainittujen lisäksi valiokunnan päätökseen vaikutti se, että valtioneuvoston esityksessä energiankulutusennusteita oli vedätetty epäuskottavalla tavalla ylöspäin: muun muassa metsäteollisuuden sähköntarve oli arvioitu paljon suuremmaksi kuin mitä eri tutkimuslaitosten raporteissa on todettu.

Samaan suuntaan vaikutti myös se, että valtioneuvoston arviot energiansäästön ja energiatehokkuuden mahdollisuuksista olivat vaatimattomat. Niinpä näyttää selvältä, että ydinvoiman lisärakentaminen johtaisi massiiviseen sähkön vientiin ydinvoiman haittojen ja riskien jäädessä kotimaahan.

On syytä odottaa, että ympäristövaliokunnan asiantuntijanäkemys vaikuttaa eduskunnan päätöksiin siten, että periaatepäätöshakemukset kaatuvat myös suuressa salissa.

Timo Juurikkala 15.6.2010
« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »

Kommentit

JK (15.6.2010 15:04:24)

Tuntuu lähes uskomattomalta että totuus voi tulla julki tällä tavalla. Olkoonkin vain totuus epävarmuudesta.


Mikko K (15.6.2010 15:09:48)

Mikä totuus? Juurikkala on pihalla koko asiasta. Pääasia on vain vastustaa. Mitä varmaa Juurikkala pystyy sanomaan tulevaisuudesta? Nyt kuitenkin hän vaati tarkkoja selvityksiä ydinvoiman vaikutuksista tulevaisuuteen. Mitään vaihtoehtoa ei ole esittää. Se vihreiden Vihreän kasvun malli ei esitä yhtään enempää uskottavia vaihtoehtoja tulevaisuuteen vedoten.

Nyt jo tiedämme että Fennovoiman ydinvoimahanke on jo poikinut 120 uutta työpaikkaa tornioon Outokummun kaivokselle ja terästehtaalle. Outokummun tarjoamat työpaikat ovat juuri niitä Juurikkalan haluamia "korkean osaamisen työpaikkoja". Vai onko joku erimieltä?


Lauri (15.6.2010 18:25:05)

Ihan mahtava homma. Onneksi olkoon!


Toni L (15.6.2010 18:35:09)

Komppaan Mikko K:ta!


Leena L. (15.6.2010 19:02:48)

Mikko K. kritiikkisi menee vähän ohi. Kukaan ei tietenkään varmasti tiedä totuutta tulevaisuudesta. Kyse on nyt siitä, että ydinvoimalupaesityksissä esitetyt arviot sähkönkulutuksesta, ilmastovaikutuksesta ja työllisyydestä eivät perustu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Mm. Metlan ja VTT:n analyysit osoittavat muuta. Ja on varsin erikoista, että hallitus uskoo Metsäteollisuus ry:n suullista arviota sähkönkulutuksesta ja ohittaa valtion omien tutkimuslaitosten ja mm. TEMin omien asiantuntijoiden arviot. Jälkimmäiset perustuvat analyyseihin ja laskelmiin, jotka ovat julkaistuja ts. ne voidaan myös tarkistaa. Metsäteollisuus ry ei ole esittänyt mitään perusteita väitteilleen. Kyllä päätöksenteon täytyy perustua parhaaseen saatavilla olevaan tietoon ja päteviin perusteluihin, ei vallankäyttöön ja auktoritettiin perustuviin väitteisiin.

« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »
Siirry sivun alkuun