Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Helsinki, metro ja Sipoonkorpi

Hesari esitteli tänään näyttävästi Helsingin massiivisia itämetrosuunnitelmia. Pääkaupunki ei hellitä!

Sipoonkorven kansallispuisto ja varsinkin sen laaja rajausvaihtoehto on saanut paljon kannatusta, muiden muassa Sipoon kunnalta ja Vantaan kaupungilta. Helsingin hahmotelmat sopivat huonosti yhteen laajan kansallispuiston kanssa.

Keskeinen asia ei niinkään ole itse metro, vaikka sitä suunnitellaankin enimmältä pintaratana. Hyvällä (joskin hinnakkaalla!) toteutuksella ekologiset yhteydet voidaan turvata vaikka junarata alueella kulkisikin - itse ratahan ei ole tulossa ajatellun kansallispuiston alueelle.

Suurin ongelma Helsingin suunnitelmissa on erittäin korkea asukasmäärä, jopa 50 - 80 tuhatta. Suojelualueiden ja vellipohjaisten tulvapeltojen väliin on vaikeaa ellei mahdotonta sijoittaa tuollaista ihmismäärää. Helsinki näyttääkin mieluilevan Sipoonkorven palasten nakertelemista…

Oikea marssijärjestys olisi se, että ensin perustettaisiin laajan rajauksen mukainen kansallispuisto ja siihen olennaisesti liittyvät ekologiset käytävät. Muu maankäyttö (myös helsinkiläinen!!) sovitettaisiin sitten näihin reunaehtoihin.

Hyvää rakennusmaata pääkaupunkiseudulta löytyy runsaasti. Sipoonkorven suuralueen ainutlaatuisia luontoarvoja ei sen sijaan muualla ole.

Timo Juurikkala 17.8.2010
« edellinen | 1 -2 -3 -4 | seuraava »

Kommentit

Meko (17.8.2010 19:48:34)

"Suojelualueiden ja vellipohjaisten tulvapeltojen väliin on vaikeaa ellei mahdotonta sijoittaa tuollaista ihmismäärää."
- mihinköhän suunnittelutietämykseen ja asiantuntijuuteen tämä lausuntosi perustuu? Onhan siellä näkemäni mukaan ihan kovapohjaista kalliota vaikka hurumykket. Selitä tarkemmin miksi ei mahdu? Ymmärrätkö kuinka lajasta alueesta ylipäätään on kysymys?
- Mitä tarkoitat suojelualueilla, niitähän lienevät naturaruovikot ja niiden sisällä olevat luonnossuojelualueet. Mitä muita suojelu-statuksella varustettuja alueita on?


Herbert (18.8.2010 10:49:38)

Olisi myös kiva kuulla, mistä sitä hyvää rakennusmaata niin runsaasti löytyy.


Jyri Mikkola (18.8.2010 19:30:15)

Sitä löytyy mm. Helsingistä, Vantaalta ja Espoosta - jo valmiiksi asemakaavoitettuna, pitkänkin ajan tarpeisiin. Lisäksi itäsuunnalla esim. nykyisen Landbon ympäriltä, Sipoon Majvikin keskiosista (ei muualta), Sipoon Västerskogista, Söderkullasta jne. Mutta 50-80000 ihmisen ahtaminen välille Västerkulla-Majvik on kyllä täysin todellisuuspakoista ajattelua - jollei sitten rakenneta pelkästään tornitaloja. Ja sitä paitsi esim. maakunnallisesta suunnittelusta vastaavan Uudenmaan liiton laskelmien mukaan myös täysin tarpeetonta. Eri yhteyksissä esiintyvä ns. uusi Helsinki-Porvoo aluerakenneselvitys ei muuten todellisuudessa ole mikään selvitys (sen yhteydessä ei ole selvitetty yhtään mitään), vaan visiotyyppinen arkkitehtien märkä uni, jossa esitettyjen toimenpiteiden tarpeellisuutta tai toteuttamismahdollisuuksia ei ole lainkaan tutkittu tai arvioitu. Nykylakien mukaan valtaosa siinä esitetyistä kehityskuluista on suoraastaan lainvastaisia.


Meko (18.8.2010 20:08:24)

Jyri Mikkola: "Mutta 50-80000 ihmisen ahtaminen välille Västerkulla-Majvik on kyllä täysin todellisuuspakoista ajattelua - jollei sitten rakenneta pelkästään tornitaloja."
- No hyvä. Nyt meillä on kansanedustaja Juurikkalan lisäksi toinenkin asiantuntija, joka on ilmeisesti tutkinut karttapohjalla, rakentamisaluetarkasteluilla ja erilaisilla tehokkuusluvuilla/laskelmilla kuinka paljon tuonne mahtuu asukkaita ja minkälaisilla rakennustyypeillä. Voisiko näistä suunnitelmista/laskelmista saada lisätietoa. Onhan se hienoa ja luonnon kannalta arvokasta, että H:n, Vantaan ja Sipoon suunnittelijat voidaan nolata täysin huuhaa-suunnittelusta.
Eihän ainakaan kansanedustaja voi ihan mutu-tuntumalla mielipiteitään heitellä?


Meko (18.8.2010 20:10:43)

"uusi Helsinki-Porvoo aluerakenneselvitys ei muuten todellisuudessa ole mikään selvitys .... Nykylakien mukaan valtaosa siinä esitetyistä kehityskuluista on suoraastaan lainvastaisia"
- Jestas! kerro mitkä esitetyt kehityskulut!

« edellinen | 1 -2 -3 -4 | seuraava »
Siirry sivun alkuun