Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Selkämeren kansallispuisto

Heti syyskauden alkajaisiksi käytiin eduskunnassa melko kiivas lähetekeskustelu Selkämeren kansallispuiston perustamisesta. Puiston perustaminen on hyvä asia - eniten ihmetyttää Vakka-Suomen alueen aggressiivinen vastustus puiston rajausta kohtaan.

Selkämeren puiston perustaminen osuu hyvin luonnon monimuotoisuuden teemavuoteen, ja lisäksi puiston perustaminen on merkittävä asia Itämeren suojelun kannalta.

Puiston valmisteluprosessi on ollut varsin kivulloinen ja osin eriskummallinen prosessi. Satakunnan puolella puistoa kannatetaan voimakkaasti, kun taas Vakka-Suomessa vastustetaan. Vastustuksen perusteena sanotaan olevan huoli alueen elinkeinojen eli lähinnä kalastuksen ja kalankasvatuksen jatkumisesta.

Tämän vastustuksen takia jopa Selkämeren kansallispuistolain ensimmäisessä pykälässä mainitaan kansallispuiston yhdeksi tavoitteeksi "turvata ammattikalastuksen säilymistä elinvoimaisena". Siis kansallispuiston tarkoitus on turvata ammattikalastusta!!

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki on tehnyt suuren työn ottaakseen huomioon paikallisten toimijoiden tarpeet. Osin tämä yhteensovitus on mennyt varsin pitkälle, sillä Selkämeren kansallispuistossa olisi esityksen mukaan mahdollista ammattikalastuksen lisäksi harjoittaa harmaahylkeiden ja merimetsojen poistamista sekä osalla alueesta myös lintujen syysmetsästystä. Tällaiset toiminnat eivät oikein sovi yhteen luonnonsuojelun varsinaisen tarkoituksen kanssa!

Lisäksi puiston rajausta on pienennetty kalankasvattajien toiveiden mukaisesti niin, että mahdolliset viljelypaikat on rajattu kansallispuiston ulkopuolelle.

Kaikkiaan olen asian kanssa hieman mietteliäänä: Selkämeren puiston perustaminen verrattain laajana on toki hyvä asia, mutta ollaanko tässä "yhteensovittamisessa" menemässä jo liiallisuuksiin? Kansallispuistojen perimmäinen tarkoitus on kuitenkin alkuperäisluonnon suojeleminen!

Timo Juurikkala 9.9.2010
Kommentit

Joni Pelkonen (9.9.2010 13:47:11)

Suomessa ei ole ollut tervettä ammattikalastusta vuosikymmeniin. Miljoonatukiaisten varassa elävä lohenkalastus rysillä ja verkoilla on pelkkää näennäistoimintaa. Helpoin ja halvin keino kun olisi antaa lohen nousta jokiin ja nostaa niitä ylös haavilla voimalaitosten patojen alapuolelta, niistä samoista paikoista joihin ne on poikasina tankkiautosta pumpattu. Sillä mihinkäs ne sieltä pääsisivät kun änkyrät vastustavat kalaportaitakin.

Mutta kun "näin on aina eletty"... semmoista se on.


Matti Adolfsen (9.9.2010 16:14:23)

Kansallispuistot näyttävät jäävän talouskäytön jalkoihin. Hyvänä esimerkkinä Perämeren kansallispuisto ja sen lähistöllä olevat Natura-2000 verkoston yksittäiset suojelualueet, joista osa on vain muutaman kilometrin päässä Simoon suunnitellun ydinvoimalan lauhdeveden purkausputkesta. Samainen voimala ottaisi lauhdevetensä Perämeren tärkeimmältä kutumatalikolta, joten sinne menisivät nousulohet voimalan pumppuihin. Voimalan vaikutus Simo-, Tornio- ja Kalix- jokien lohikantoihin olisi varsin tuhoisa.


WArduZbgcgs (28.12.2011 15:17:41)

I was lokoing everywhere and this popped up like nothing!


m3OM9PUY2hyZ (23.3.2017 23:45:51)

I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it's free? Awmeeos!

Siirry sivun alkuun