Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kolkkapoikana Irlantiin?

Kreikan kriisi sattui äitienpäivään, ja nyt isänpäivän välittömässä tuntumassa syliimme tuli Irlanti. Nyt viilataan taistelukuntoon eurooppalaisia rahoitusvakausjärjestelmiä, jotta Irlanti ei uppoaisi ja kiskoisi samalla koko Eurooppaa vakavaan rahoituskriisiin.

Eurooppalaiset rahoitusvekottimet (ERVM ja ERVV) varmasti vielä selviävät kuivin jaloin Kreikan, Irlannin ja mahdollisesti Portugalinkin paketeista - mutta eivät enää Espanjasta tai/ja Italiasta. Isojen maiden kupsahtaminen menisi Euroopan rahoitusvakausmekanismin ja -välineen rahkeiden yli.

Kiviniemi ja Katainen ovat sanoneet tänään, että kriisin patoaminen todennäköisesti kannattaa. On kieltämättä mahdollista, etteivät ongelmat enää leviä Irlannista ja mahdollisesti Portugalista pitemmälle.

Tässä onkin olennaisin kysymys: pysähtyykö tulipalo Irlantiin ja Portugaliin? Jos näin ei käy, koko harjoitus on rahan kaatamista saavilla suoraan kankkulan kaivoon. Jos Espanja hörppää, ovat vitsit lopussa.

Onkohan kukaan tehnyt kunnon riskiarvioita Espanjan ja Italian osalta? Maallikko ei velkaantumis- ja alijäämätilastoja tutkimalla ainakaan rauhoitu. Luvut näyttävät pahalta.

Myös "markkinavoimat" varmaan tutkivat tilastoja. Markkinavoimienkin mielestä lienee selvää, etteivät EU-maiden hartiat enää riitä Espanjan tai Italian ongelmien patoamiseen, mikäli homma lähtee lapasesta.

Tilanne on äärimmäisen hankala. On selvää, että eurooppalaisen rahoitusjärjestelmän romahtaminen aiheuttaa suurta tuhoa myös Suomessa: korot nousevat pilviin, työttömyys lisääntyy rajusti ja valtion talous joutuu vakavaan kurimukseen. Jos lainaa ei saa kuin hirmuisella korolla, on elettävä tulojen mukaan. Ja se tarkoittaa äkillisiä menojen leikkauksia ja sitä myötä hyvinvointivaltion hätätilaa.

Monien mielestä Irlannin ja kumppanien pitäisikin antaa kaatua. Kysytään, miksi Suomi on aina übersaksalaisena kolkkapoikana käsi lipassa rientämässä jakamaan rahojaan toisten hyväksi.

Irlannin kaatuminen toisi laman Eurooppaan nopeasti. Toisaalta lama voisi olla hieman loivempi nyt kuin siinä vaihtoehdossa, jossa ensin pelastetaan vielä Portugal mutta kädet nostetaan pystyyn kun tulee Espanjan vuoro.

Opposition osa on helppo: "maalla on helppo olla viisas kun merellä on hätä"!

Tietysti on olemassa se mahdollisuus, että EU saa tällä erää pitävän niskalenkin markkinavoimista. Siinä tapauksessa Irlannin auttaminen on erittäin kannattavaa. Silloinhan takauksetkaan eivät laukea.

Timo Juurikkala 22.11.2010
Kommentit

mLMIhbnKoUeMFzt (26.9.2012 15:58:25)

Kaitaliina,miehet on kummia.:) Joku setliti, ette4 syy, miksi Guinness maistuu Irlannissa parhaalta on se, ette4 sielle4 ne hanat truuttaa olutta juuri oikealla paineella. Baarimikot osaa myf6s laskea oluen oikealla tavalla: ensin puolet lasista te4yteen, sitten odotellaan vaahdon laskeutumista, jonka je4lkeen te4ytete4e4n lasi loppuun.Le4e4ke4rin vaimo,kiitos, kiva kuulla!:) Itse asiassa meke4e4n ei ke4velty sinne majakalle asti. Varmaan sitten lenkki olisi jo 3-4h?! Kuulemma majakalta juuri ne4kisi Dubliniin asti.:/ Tosin ilma oli ve4he4n usvainen, niin ei sinne kuitenkaan olisi ne4hnyt. (*seliseli*)Anonyymi,kiitos.:) Matka oli kylle4 tosi tosi kiva! Kamerana mulla on Canon eos 500d. Mustakin tuo Dublin oli juuri niiin hyve4 kohde, koska ilman noita yste4vie4mme sinne tuskin olisimme pe4e4tyneet!Soile,toivottavasti miehesi/lapsesi ke4y lukemassa blogiani.;) Tiete4isipe4 ainakin miten sut ylle4tte4e4 oikein mieluisasti. Ve4rikke4e4t ovet on kylle4 ne4tteje4. Varsinkin kun Dublinin keskustassa kaikki talot oli aika harmaita ja ruskeita ja synkkie4, niin ovet toimi hyvine4 piristysruiskeina. Teide4n ikkunasta paistoi sitten aina aurinko naapurin puolelta.:)Inaria,hih, me4 pe4e4tin re4psie4 kuvat kaikista eri ve4risiste4 ovista. Ja kun niite4 vaan riitti ja riitti.:)Saara,kiitos! Meille4 oli kylle4 tosi hauskaa, paljon sai mahtumaan pariin pe4ive4e4n!


dwmSv2jWh (23.3.2017 23:22:12)

You've really captured all the estiesnals in this subject area, haven't you?

Siirry sivun alkuun