Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Jätevesisoppa

Haja-asutuksen jätevesiasiat ovat kuohuttaneet kansaa pitkin syksyä. Hutunkeittäjinä ovat valitettavasti kunnostautuneet myös useat kansanedustajat, ylimpänä kokkina ja oman puolueensa ministerin nilkkoihin potkijana keskustan Hannu Hoskonen.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki tarttui asiaan, asetti selvitysmies Lauri Tarastin ja toi eduskuntaan lakiuudistuksen. Sen tarkoituksena oli selkiyttää asiaa ilman, että ympäristönsuojelun tasosta olennaisesti tingitään. Lehtomäen esityksen mukaan hajajätevesiasetuksen vaatimuksista voitaisiin joustaa, jos asukkaat ovat yli 68-vuotiaita tai muuten vähävaraisia.

Arvovaltainen perustuslakivaliokunta antoi Lehtomäen pykälistä lausuntonsa perjantaina. Valiokunnan lausunto ei juuri selventänyt tilannetta: 68 vuoden ikärajaa pidetään perustuslain mukaisena, mutta valiokunta ehdottaa vaihtoehtoisesti myös joustojen sitomista kansaneläkkeeseen. Asetuksen asiat joudutaan nostamaan lain tasolle, sillä näin merkittävistä velvoitteista ei voida määrätä asetuksella. Samalla perustuslakivaliokunta sanoo että investoinnin tulee olla kohtuullinen. Niinpä - mutta mikä on kohtuus?

Minusta on selvää, että haja-asutuksen jätevesien käsittelyä pitää parantaa nykyisestä. Paskavesien laskeminen saostuskaivojen kautta luontoon ei todellakaan ole 2010-luvulla enää hyväksyttävää. Jätevedet - vaikka niiden aiheuttaja olisi vanha mummo - rehevöittävät vesistöjä, levittävät bakteereja ja ovat myös uhka kaivovesille.

Terveen maalaisjärjen mukaista joustavuutta kuitenkin tarvitaan. Lehtomäen esityksessä joustot on sidottu vain asukkaan ominaisuuksiin, vanhuuteen tai muihin "sosiaalisiin suoritusesteisiin". Jotenkin loogisemmalta tuntuisi, että ympäristönsuojelun alalla joustot liitettäisiin ennemmin asumuksen sijaintiin: vesistöjen lähellä ja pohjavesialueilla säädökset voisivat olla tiukemmat kuin vähemmän herkillä alueilla.

Ihmeellisintä koko sopassa on, että itse asiassa alkuperäinen, nytkin vielä voimassa oleva hajajätevesiasetus on oikeastaan ihan hyvä. Sen asettamat vaatimukset jätevesien puhdistamiselle ovat oikeanlaiset, ja asetus sisältää myös mahdollisuudet monenlaisiin terveen järjen mukaisiin joustoihin niin kiinteistön sijainnin kuin asukkaan ominaisuuksienkin perusteella.

Se mikä on mennyt pieleen, on asetuksen toimeenpano. Tiedotus ei ole saavuttanut kansaa eikä riittävän hyvin kuntien viranomaisiakaan. Asian ympärillä on liikkunut paljon huhuja ja väärää tietoa, ja myös eri kunnat ovat soveltaneet määräyksiä eri tavalla.

Mutta nyt asia on ympäristövaliokunnan sylissä. Meidän pitää, mieluummin pikavauhdilla, löytää sotkuun säädylliset ratkaisut.

Ympäristönsuojelun tasosta ei pidä tinkiä. Mahdollisten joustojen pitää olla yleisen oikeustajun mukaisia. Ja tässä vaiheessa kenties kaikkein tärkeintä on, että asiaa koskevat pykälät ovat selkeät, yksinkertaiset ja helposti tulkittavat.

Periaate on selvä mutta toteutus ei näissä tulehtuneissa oloissa ole ihan helppo juttu!

Timo Juurikkala 28.11.2010
Kommentit

SALbJHgnGDOtpERMT (28.12.2011 11:47:21)

Hey hey hey, take a gadenr at what' you've done


nkFBugyILW (26.9.2012 03:32:36)

Jotain muutakin bugia tusosa 0.22-versiossa on. Ainakin 7610:ssc3a4 kun ollaan sbottailutilassa ohjelma joskus kaatuu omia aikojaan ja joskus taas jc3a4c3a4 johonkin mystiseen ikisilmukkaan, missc3a4 ruudussa koko ajan pyc3b6rii Sbotting [15] (eli onko tuo nyt 15. kerta pyc3b6rimc3a4ssc3a4) ja se ei lopu lainkaan eikc3a4 ohjelmasta pc3a4c3a4se pois mitenkc3a4c3a4n ainoa vaihtoehto on sammuttaa koko luuri.Hassu ohjelma kyllc3a4 muuten, kun vain useammat kc3a4yttc3a4isivc3a4t. Noh, enemmc3a4n osumia tc3a4llc3a4 on tullut silti kuin Nokian omalla kontaktihc3a4rpc3a4ttimellc3a4, jolla en ikinc3a4 ehtinyt saada yhtc3a4c3a4n osumaa.


dqCFhmZxMz (3.7.2013 08:54:54)

PROJECT REPORTING INSTRUCTIONSSatu LiukkoSuvi Perttula November 2010 Page 12: The Description Page of an English bachelor’s thseis is written only in English (no translation into Finnish is needed). The instructions on how to combine the coverpage, description page and the text in to one PDF file are available on the website ofthe Library. Seems pretty clear but obviously it is not


fXXy5ab620 (24.3.2017 00:23:43)

Wow! Great to find a post with such a clear mesasge!

Siirry sivun alkuun