Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

"Paskalaki" etenee

Tämän vuoden yksi kuumimmista keskustelunaiheista on ollut haja-asutusalueiden jätevesien puhdistus, tuttujen kesken "paskalaki". Voimassaoleva hajajätevesiasetus on koettu epäselväksi ja osin kohtuuttomaksi - on puhuttu mm. punaisen mökin mummoista.

Nyt asia on lähestymässä ratkaisuvaihetta. Eduskunnan ympäristövaliokunnalla on homma käsissään, ja lakipaketin yksityiskohtien muotoileminen on edessämme heti joulutauon jälkeen. Kokonaisuus on tarkoitus saada valmiiksi hyvissä ajoin ennen kevättä.

 

Itse perusasiasta eli ympäristön tilan parantamisesta ei saa tinkiä - puhdistamattomat saostuskaivovedet aiheuttavat rehevöitymistä, uhkaavat kaivo- ja pohjavesiä ja aiheuttavat paikallisia haju- ja hygieniahaittoja. Jätevesiasiat on saatettava myös haja-asutuksen osalta 2010-luvun tasolle.

 

Kohtuuttoman korkeita vaatimuksia ei kuitenkaan ole tarpeen asettaa. Pitää aiempaa selvemmin ottaa huomioon niin asumuksen sijainti suhteessa vesistöihin ja pohjavesiin, jätevesien laatu ja määrä kuin kiinteistön haltijan elämäntilannekin.

 

Nykyinenkin asetus on antanut tähän mahdollisuuden, mutta tulkinnat ovat vaihdelleet eri puolilla maata. Ja sen johdosta asian ympärillä on alkanut velloa hirmuinen huhumylly. Keskustelu on pyörinyt pienpuhdistamoiden ympärillä, vaikka saostuskaivot yhdistettynä maaperäkäsittelyyn on useimmissa tapauksissa riittävä taso.

 

Ehdotettu 68 vuoden ikäraja on herättänyt paljon keskustelua. Tämä "automaattivapautus" laukeaa, jos asumus ei ole erityisen herkällä alueella. Lisäksi se koskee vain pykälien antohetkellä 68+ vuoden ikäisiä henkilöitä. Kyseessä on siis kertaluonteinen jousto, oikeastaan siirtymäaika. Kun kiinteistö vaihtaa omistajaa, jätevesiasiat pitää laittaa kuntoon.

 

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva asukas voi saada lykkäystä vaatimusten täyttämiseen. On myös mahdollista saada ARAn tukea jätevesijärjestelmän rakentamiseen.

 

Pykälissä on vielä hiomista, jotta säädökset ovat riittävän selkeät ja yksiselitteiset, jopa "hoskosenkestävät" (Hannu Hoskonen, kesk, on erityisesti kunnostautunut kansan villitsijänä). Viimeistelyä tehdään yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa.

 

Kun lainsäädäntö on valmis, tarvitaan vielä satsausta tiedotukseen ja neuvontaan.

 

Timo Juurikkala 14.12.2010
« edellinen | 1 | seuraava »

Kommentit

Saska Tuomasjukka (15.12.2010 22:19:30)

Tärkeintä on, että harkintaa ei jätetä kunnille. Niillä ei ole asiaan resursseja eikä myöskään tarvittavaa etäisyyttä. Monissa maaseutukunnissa ympäristövalvonta rupesi sujumaan vasta kun valvonta siirrettiin useamman kunnan yhteiseen ympäristötoimeen.

Järkevintä olisi tehdä laki nyt viimein kunnolla. Eri alueille pitäisi asettaa ympäristöministeriön toimesta puhdistustasot, jotka perustuvat asiantuntijoiden arvioihin.

Sen, joka saastuttaa, pitää tietysti myös siitä maksaa. Tätä periaatetta ei toivottavasti saa hoskoslaisuuskaan painumaan unholaan.


xOiwNFCxa (28.12.2011 20:00:52)

That iinshgt's perfect for what I need. Thanks!


zuazCaVkxDrf (26.9.2012 18:57:30)

I like that feature of UFRaw too. But that's for cases where I've got an image I know I'm going to want to edit with the GIMP. Most of the time, I've got 20+ CR2 files in a felodr and I want them all converted. With Rawstudio I can do a reasonable amount of exposure, contrast, color balance and warmth adjustments to get it to within 99% of what I want very quickly on all those images (even if each one is adjusted differently it doesn't take long). I can even crop them if I need to. Then I can batch convert them to jpg. I don't think Rawstudio has a Gimp plugin. Normally, for almost all of my RAW photos, I make adjustments as noted above in Rawstudio and then use the jpg to do anything more detailed in GIMP. Or for something very special, I'll use the UFRaw plugin for GIMP and do it your way.The process of editing in GIMP is too much and too slow for what I'm looking for most of the time. But it's definitely something I do sometimes.I simply don't make enough special' images I guess. Actually I say that only half-joking. It seems lately that all I take are snapshots lately. I've got to change that. Thanks for staying subscribed Simon!


TDB2Kgh0 (12.10.2015 20:34:08)

Como o pessoal veste a caimsa do software que usa como se fosse uma nacionalidade . Foi sc3b3 uma brincadeira, mas sempre vem os caras com essas guerrinhas. Windows x Linux, Java /.Net e Delphi. Android x iOS.Cada um usa o que quer, o que achar melhor e fim. Uso Linux em casa, Windows no trabalho e iOS no celular. Desenvolvo em Delphi e C# na empresa, em casa fico brincando no Java e no Php, se aparecer um proposta melhor pra desenvolver em Ruby ee estudo a linguagem e aprendo. Quando vejo pessoal discutindo, sem ser em tom de brincadeira, por essas ferramentas me dc3a1 um grande desc3a2nimo. c389 como se um pedreiro discutisse com outro qual marca de cimento c3a9 melhor.


PJS9jpDtm (23.3.2017 23:26:30)

At last! Someone who unsnrdtaeds! Thanks for posting!

« edellinen | 1 | seuraava »
Siirry sivun alkuun