Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ruuhkamaksuille vauhtia

Liikenneministeriö on jatkanut ruuhkamaksujen selvittelyä. Uudessa ehdotuksessa tarjotaan kilometripohjaista maksua, joka olisi Helsingin seudun ydinalueella kahdeksan senttiä ja kehysalueilla neljä senttiä kilometriltä.

Suunta on ihan oikea: autoilun verotuksen painopistettä on hyvä siirtää omistamisesta käytön suuntaan. Ympäristöhaitat syntyvät käytöstä, ei olemassaolosta. Tietysti voitaisiin korottaa polttoaineiden veroa, mutta se kohdistuisi kovalla kädellä pitempien matkojen maaseudulle.

Arvioiden mukaan ruuhkamaksu poistaisi pääkaupunkiseudulta ruuhkat vuoteen 2020 mennessä, ja samalla joukkoliikenteen kulkutapaosuus nousisi neljällä prosenttiyksiköllä. Millään muulla konstilla tällainen kehityskulku ei olisi mahdollisia. Ja bonuksena vielä ruuhkamaksuista saataisiin iso kasa rahaa, joka voitaisiin vaikka käyttää joukkoliikenteen hyväksi.

Satelliittipaikannukseen perustuva seuranta on myös käyttäjäystävällinen - ei tarvita tulliasemia, joissa viranhaltijat tai erilaiset automaatit rahastavat kulkijoita. Kilometrimalli myös poistaa rajaongelmat; maksu kasvaa tasaisesti matkan mukaan.

Ruuhkamaksun käyttöönotto on todellinen hyöty-hyöty-tilanne - kansainvälisten esimerkkien mukaan myös autoilijat ovat olleet enimmäkseen tyytyväisiä ruuhkamaksuihin. Kaikenlainen liikkuminen - myös autoilu - tulee sujuvammaksi.

Onkin käsittämätöntä, miten ahdistuneesti etenkin kokoomuslaiset vastustavat ruuhkamaksuja!

Ei kun eteenpäin vaan, liikenneministeriön kaavaileman aikataulun mukaan systeemi voidaan ottaa käyttöön jo vuonna 2016. Nyt tarvitaan vain vihreää valoa suunnittelun jatkamiselle.

Timo Juurikkala 17.1.2011
« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »

Kommentit

tyhmä (17.1.2011 17:20:55)

"Tietysti voitaisiin korottaa polttoaineiden veroa, mutta se kohdistuisi kovalla kädellä pitempien matkojen maaseudulle."

Kuinka niin? Onko maaseudulla muka ruuhkia? Eihän tämä mikään ympäristöhaittavero ole. Jos olisi, niin sittenhän ei voisi perustella, että se kohdistuisi kovalla kädellä pitkien matkojen kulkijoihin, koska silloinhan sen olisi tarkoituskin, koska se on se haitta.

Tämä nyt esitetty on suuri uhka yksityisyydelle. Kun tällainen ihmisten paikannusjärjestelmä kerran luodaan, niin sitä varmasti tullaan myös käyttämään. Historia opettaa.

Toisekseen, onko meillä kohta GPS-ratsioita? Katsotaan, että onko laite vielä autossa kiinni? Tutkitaan matkustajien taskut, ettei sieltä löydy signaalin sotkijaa?

Tämä on älytön ajatus, mutta kuinkas muutenkaan, kun ollaan Suomessa.


Skeptikko (18.1.2011 11:07:42)

"Onko maaseudulla muka ruuhkia?" - Ei, mutta siellä oman auton käyttö on käytännössä välttämätöntä, koska julkista liikennettä on joko hyvin vähän tai ei lainkaan ja kulkemaan on kuitenkin päästävä.

Lisäksi on syytä huomioida, että polttoaineveron korotukset johtavat julkisen liikenteen lippuhintojen korotuksiin - mikä taas ei ole lainkaan toivottavaa, jos ja kun tarkoitus on tehdä joukkoliikenteestä houkuttelevampi vaihtoehto.

En ole kuitenkaan innostunut satelliittipaikannukseen perustuvasta seurannasta, joka todennäköisesti on hyvin kallis toteuttaa ja ylläpitää ja lisäksi haiskahtaa isoveli valvoo -meiningiltä.


Jaana Yli-Hannuksela (18.1.2011 21:46:44)

Voi vittu te vihreät ootte sekasin.


(18.1.2011 23:18:07)

Kirjoitin näköjään huonosti: tarkoitin nimen omaan että ruuhkamaksu on fiksumpi vaihtoehto kuin polttoaineverojen yleinen korottaminen. Km-pohjainen ruuhkamaksu voidaan kohdistaa niille alueille ja niihin vuorokaudenaikoihin, joilla a) on ruuhkia ja b) on myös vaihtoehtoja eli toimiva joukkoliikenne.

Yksityisyydensuojan turvaaminen on huomionarvoinen pointti; tietoa pitää kerätä niin vähän kuin on mahdollista ja sitä pitää säilyttää niin lyhyen aikaa kuin suinkin mahdollista.


Jussi (19.1.2011 12:47:43)

Suomessa on paljon paikkoja jossa ei ole lainkaan joukkoliikennettä. Kuitenkin ruuhkamaksu ehdotuksen mukaan laajennetaan koskemaan koko Suomea, myös Lapin syrjäkyliä joista ei ole muuten mitään mahdollisuutta kulkea muualla. Eli tämä on puhdas "kaupassa/työssäkäynti"-maksu.

Samalla kuluttajahinnat nousevat, koska tavaroita on pakko kuljettaa teillä ja ruuhkamaksu siirretään tietenkin hintoihin.

Suomessa on noin 3 miljoonaa henkilöautoa. Jokaiseen 300 euron hintainen paikannusjärjestelmä ja ollaan melkein miljardissa eurossa. Satoja miljoonia sitten itse järjestelmän luomiseen ja ylläpitoon. Lisäksi jokaiselle laitteelle vuosittainen huolto, muutama ohjelmistopäivistys (100 e kpl) jne.. Miten tästä voi jäädä mitään annettavaa enää joukkoliikenteelle?

« edellinen | 1 -2 -3 | seuraava »
Siirry sivun alkuun